Strategia Națională de Apărare a Ţării, adoptată de Parlament
Strategia Națională de Apărare a Ţării a fost adoptată de Parlament cu 311 voturi pentru, patru împotrivă și 38 de abțineri.
Articol de Radio România Actualităţi, 30 Iunie 2020, 18:14
Strategia Națională de Apărare a Ţării a fost adoptată de Parlament cu 311 voturi pentru, patru împotrivă și 38 de abțineri.
Documentul a fost avizat în ședința CSAT din luna mai, iar fundamentele pentru politica externă și de securitate sunt reprezentate de apartenența României la Uniunea Europeană și NATO, precum și de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite.
Amalia Bojescu a urmărit dezbaterea și are mai multe informații.
Reporter: Strategia Națională de Apărare a Ţării este structurată pe cinci capitole, iar fundamentele pentru politica externă și de securitate sunt reprezentate de apartenența țării noastre la Uniunea Europeană și NATO, dar și de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite.
Deputatul PNL Victor Paul Dobre sublinia că din acest punct de vedere strategia României este corectă.
Victor Paul Dobre: Strategia noastră este în direcţia corectă, politică a României la care a achiesat întregul spectru politic, în slujba cetățenilor acestei țări şi sunt convins printr-o perspectivă solidă în continuare pentru țara noastră.
Reporter: Documentul, avizat în ședința CSAT, a primit și votul PSD, care a făcut unele observații legate de procedură.
Senatorul Titus Corlăţean spunea că era necesară o dezbatere şi în comisiile de politică externă, pe aspecte cuprinse în capitolul amenințări.
Titus Corlăţean: Vecinătatea României înseamnă şi Balcanii, înseamnă şi state care sunt membre sau sunt aspirante la Alianța Nord Atlantică, înseamnă în vecinătate și Ungaria, înseamnă și Polonia, înseamnă și americani, nu doar ruşi. Dacă ne preocupa și ne preocupă amenințarea rusă în bazinul lărgit al Mării Negre, haideți să o spunem mai direct și mai corect.
Reporter: Parlamentarii USR s-au obținut de la vot, pe motiv că documentul nu statuează corupţia la nivel de prioritate a statului român.
Deputatul Lucian Viziteu: Corupţia a fost şi a rămas una dintre principalele vulnerabilităţi la adresa securităţii României şi la adresa românilor. Corupția continuă să fie prezentă în viața de zi cu zi a românilor, dar mai ales continuă să fie prezentă la cele mai înalte nivele din statul român.
Reporter: Deputații şi senatorii au validat şi candidaţii pentru funcțiile de vicepreşedinte la Curtea de Conturi, Ilie Sârbu, respectiv vicepreședinte la Autoritatea de Audit, Niculae Bădălău.
(RS)