Strategia energetică a Guvernului, criticată de sindicate
Sindicaliştii din Cartel Alfa se declară nemulţumiţi de înfiinţarea celor două companii naţionale care vor concentra producţia de energie.
25 Februarie 2010, 15:10
Sindicaliştii din Cartel Alfa spun că o restructurare a sectorului energetic va fi făcută în dezavantajul Hidroelectrica.
Mai exact, compania, care acum este rentabilă, va fi împărţită în două, urmând să funcţioneze alături de unităţi în pierdere, precum cele din sectroul termic şi minier.
Practic, susţin sindicaliştii, se mizează foarte mult pe banii obţinuţi din energia produsă de hidrocentrale, precum şi din energia nucleară produsă de centrala de la Cernavodă, bani care ar urma să fie folosiţi pentru îndeplinirea condiţiilor obligatorii de mediu la termocentrale.
Mai mult, preţul megawattului, care acum este de 30 de euro, ar urma să crească la aproape 45 de euro pe megawatt.
Preşedintele Solidaritatea Metal, Gheorghe Sora, spune că Ministerul Economiei nu a refăcut un studiu de fezabilitate şi nici de impact. Sindicaliştii au spus că nu exclud posibilitatea protestelor ample, dacă nu se înţeleg cu ministerul.
"Această restructurare nu are nici cap şi nici coadă. În doi-trei ani de zile, dacă se vor face aceste două mari companii, preţul pe care noi îl vom plăti se va dubla.
"Am fi de acord dacă în ultimă instanţă s-ar crea nişte holdinguri şi aceste societăţi care sunt acum băgate în nebunia asta să aibă cel puţin personalitate juridică, să aibă bugete proprii. Noi avem, ca specialişti, o serie întreagă de soluţii", a declarat Gheorghe Sora.
Potrivit preşedintelui Hidrosind au fost deja înaintate adrese către preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedinţii partidelor PD, PSD, PNL, UDMR.
În aceste adrese sindicaliştii solicită "o întâlnire până în 10 martie pe tema hotărârii HG/56 pe 2010. Urmează să depunem o plângere către Comisia Europeană şi urmează să strângem semnături de la salariaţii noştri, de la membrii familiilor, de la locuitorii României, în care o să cerem ca energia hidro şi cea nucleară să fie numai pentru populaţia României şi să fie livrată la preţul pentru populaţie", a declarat Decebal Sulea.
Societatea Academică din România a realizat o analiză a efectelor restructurării energetice şi a ajuns la concluzia că măsura este antireformistă, reduce transparenţa în sector şi creşte riscurile de corupţie.