Strada Attila sau strada Eminescu?
Deputatul PSD de Harghita Mircea Duşa se declară revoltat de iniţiativa de schimbare a numelui străzii Mihai Eminescu din Miercurea Ciuc în strada Attila.
09 Decembrie 2010, 11:06
Liderul grupului parlamentar PSD Mircea Duşa îşi exprimă revolta faţă de "incoerenţa legislativă pe fondul căreia poate avea loc schimbarea numelui străzii poetului naţional Mihai Eminescu din Miercurea Ciuc în strada Attila".
Harta: Vezi mai jos harta centrului oraşului Miercurea Ciuc (click pentru mărire).
Într-un comunicat remis presei, deputatul harghitean arată că "Hotărârea de Guvern 1502 din 2009 privind organizarea recensământului populaţiei prevede la articolul 11 că din iulie 2010 până în martie 2011, dată la care ar fi trebuit să înceapă desfăşurarea acestui proces, autorităţile locale nu pot să mai efectueze schimbări de denumiri ale străzilor sau renumerotări ale clădirilor".
Recent însă, data de începere a recensământului a fost mutată de guvern în octombrie, iar deputatul harghitean consideră că "actualele prevederi legislative permit autorităţilor locale din Miercurea Ciuc schimbarea neobservată a numelui străzii Mihai Eminescu cu cel de Attila în intervalul aprilie-octombrie".
El crede că amânarea recensământului până în luna octombrie ar trebui să impună şi amânarea posibilităţii schimbării numelor de străzi şi a renumerotării.
"Voi cere printr-o interpelare în parlament recorelarea de urgenţă a tuturor actelor normative privind desfăşurarea recensământului populaţiei", a spus deputatul Duşa.
Propunere controversată
În vară, mai mulţi tineri din Miercurea Ciuc au depus un proiect de hotărâre la Consiliul Local prin care argumentau schimbarea denumirii unei străzi centrale din oraş din "Mihai Eminescu" în strada "Attila".
Ei au susţinut că poetul Mihai Eminescu ar fi fost ''hungarofob şi xenofob, fără nicio legătură cu municipiul Miercurea Ciuc".
Iniţiativa ca numele străzii să devină Attila, "ultimul şi cel mai puternic rege al hunilor", a strâns aproximativ 1.900 de semnături din partea cetăţenilor oraşului.
Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc Antal Attila, declara atunci pentru Agerpres că primarul Raduly Robert Kalman a dat dispoziţie ca fiecare locuitor de pe strada Mihai Eminescu să fie consultat dacă este sau nu de acord cu schimbarea denumirii.
Potrivit recensământului din 2002, din cei 42.029 de locuitori ai oraşului, 34.359 s-au declarat maghiari iar 7.274 români.
Iniţiator urmărit penal
Unul dintre iniţiatorii proiectului de schimbare a numelui străzii din Mihai Eminescu în strada Attila este Csibi Barna.
Acesta este urmărit penal pentru "instigare la discriminare şi constituire a unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob".
Autorităţile îl consideră un membru important al aşa-numitului "Pluton Secuiesc", ramură a Gărzii Maghiare din Ungaria, organizaţie cu caracter neonazist scoasă în afara legii în iulie 2009.
Pe 1 Decembrie, Csibi Barna a fost reţinut la Cluj-Napoca pentru că, alături de alte şapte persone, a afişat de Ziua Naţională a României un alt steag decât cel românesc, faptă pentru care au primit amenzi între 1.000 şi 10.000 de lei de la jandarmii grupării mobile din Cluj.