Stoparea fondurilor structurale UE scoate în stradă ONG-urile
ONG-urile reproşează guvernului că nu ia atitudine şi nu rezolvă problemele semnalate de către Comisie Europeană în privinţa Programului Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
Articol de Sergiu Şteţ, 23 Octombrie 2012, 19:38
Stoparea plăţilor din fondurile europene pentru programele transporturi, îmbunătăţirea competitivităţii economice şi dezvoltare regională este încă un episod în foarte des acuzata incapacitate a autorităţilor din România de a se conforma criteriilor de transparenţă şi corectitudine solicitate de Comisia Europeană.
Coaliţia "ONG-uri pentru Fonduri Structurale" va protesta miercuri la Bucureşti faţă de blocajele din funcţionarea Programului Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
La protest ar urma să participe şi reprezentanţi ai sindicatelor şi ai întreprinderilor mici şi mijlocii afectate de neplata fondurilor europene.
Coaliţia ONG-uri pentru Fonduri Structurale va protesta pe traseul dintre ministerul muncii şi guvern.
Proteste organizate şi la Târgu Mureş, Timişoara şi Iaşi
Paul Chioveanu, reprezentantul organizaţiei ActiveWatch, Agenţia de Monitorizare a Presei, membră a Coaliţiei ONG-urilor care organizează protestul, susţine că pe de o parte, i se reproşează guvernului că nu ia atitudine şi nu rezolvă problemele semnalate de către Comisie, iar pe de altă parte, i se reproşează executivului că nu-şi rezolvă aspectele contractuale cu beneficiarii români.
"Momentan, guvernul României, prin ministerul muncii, se pare că nu este capabil să rezolve lista de probleme semnalate de către Comisia Europeană.
"Sunt foarte multe probleme care ţin de aspecte pur şi simplu birocratice şi ţin de mecanismul fondurilor europene aici, în România, şi guvernul este preocupat de cu totul alte lucruri decât rezolvarea acestor probleme", a declarat Paul Chioveanu .
Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane are la dispoziţie aproape 3 miliarde şi jumătate de euro.
Proiectele finanţate din această sumă pot fi depuse până la sfârşitul anului viitor.
Blocarea plăţilor de către Comisia Europeană se datorează suspiciunilor de nereguli la proiectele aprobate deja de autorităţile române.
Proiectele finanţate prin acest program vizează formarea profesională şi sprijinirea la găsirea unui loc de muncă a unor categorii vulnerabile, precum femeile, tinerii, şomerii de lungă durată sau persoanele în vârstă.
Blocarea plăţilor la alte programe afectează domeniile finanţate de acestea.
Spre exemplu, programul sectorial transporturi acordă sume importante nerambursabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere şi feroviare.
Banii aflaţi teoretic la dispoziţia României până în 2013 pentru a-şi dezvolta şi moderniza infrastructura de transport depăşesc 4 miliarde şi jumătate de euro.