Stimulentele "trebuie să fie o compensaţie, nu un salariu"
Ministrul de finanţe Gheorghe Ialomiţianu a declarat la România Actualităţi că stimulentele au fost acordate în minister "fără a avea la bază criterii de performanţă".
Articol de Ioana Dogaru, 14 Octombrie 2010, 13:34
Ministrul de finanţe Gheorghe Ialomiţianu a declarat că sistemul de salarizare în ministerul de finanţe "n-a fost cel corect" şi că stimulentele "se acordă în mod ilegal şi netransparent".
El a afirmat într-o dezbatere la România Actualităţi că stimulentele trebuie să reprezinte un venit suplimentar acordat pentru "performanţe suplimentare şi rezultate spectaculoase".
Stimulentele sunt venituri specifice unor instituţii bugetare care completează salariile funcţionarilor.
Ele sunt acordate în funcţie de încasările la buget realizate de angajaţi.
Audio: Ascultaţi aici varianta integrală a dezbaterii. Invitaţi: ministrul de finanţe Gheorghe Ialomiţianu şi fostulul ministru PSD de finanţe Ionel Blănculescu. Realizator: Sivia Ilieş.
"Sistemul de stimulente se acordă pentru performanţe. La finanţe s-a acordat fără a avea la bază criterii de performanţă. De la portar la director toţi au primit stimulente", a mai spus ministrul de finanţe.
Gheorghe Ialomiţianu a mai spus că a cerut gărzii financiare să combată aceste ilegalităţi.
"Am cerut gărzii financiare să vină cu rezultate deosebite pe combaterea evaziunii fiscale", a declarat acesta.
Ministerul de finanţe nu este singurul minister care beneficia de aceste stimulente. Potrivit ministrului de finanţe, şi ministerul muncii şi ministerul mediului utilizează acest sistem de recompensare.
Gheorghe Ialomiţianu subliniază că principala problemă este că acest sistem de compensare s-a transformat în salarizare.
"Nu vreau să creez avantaje pentru cei din ministerul de finanţe unde unele persoane au ajuns să ia stimulente de 150 de milioane de lei", a declarat ministrul de finanţe.
Restructurarea sistemului bugetar, "cu stângăcie"
Fostul ministru de finanţe, Ionel Blănculescu, este de părere că operaţiunea de restructurare a sistemului bugetar s-a desfăşurat "cu stângăcie".
"O astfel de situaţie nu se regăseşte în niciun stat al UE. Stimulentele nu pot atinge peste jumătate din fondul alocat veniturilor.
"De 26 de ani se dau stimulente. Această sumă poate fi transferată la guvern, iar guvernul să repartizeze o medie la salariaţii în cauză astfel încât să ajungă pe lunile trecute la o formulă minim acceptabilă de venituri", a declarat Ionel Blănculescu.
Acţiuni sindicale "ilegale"
Anterior ministrul de finanţe a afirmat că a avut o discuţie cu premierul Emil Boc despre proteste şi că aceste acţiuni sindicale "sunt ilegale" iar persoanele care nu respectă legea "vor suporta consecinţele".
"Se aplică legea. Nu-i sancţionez pe oameni, atâta timp cât îşi desfăşoară activitatea în mod legal", a afirmat Gheorghe Ialomiţianu.