Stimulentele pe două luni, deblocate
Ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că stimulentele pe august şi septembrie vor fi deblocate, după ce o comisie formată din sindicalişti şi reprezentanţi ai ministerului va analiza modul de acordare.
Articol de Paul Poteraşi, 14 Octombrie 2010, 16:41
Ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că plata stimulentelor pe lunile august şi septembrie se va face de luni, însă în urma verificări acestora de către o comisie formată din sindicalişti şi reprezentanţi ai ministerului.
"Deblocarea plăţii stimulentelor prin analiza de către o comisie sindicate - minister, ca să vedem modul în care directorii au repartizat.
"Vrem ca cei care au muncit, cei care sunteţi aici, să fiţi răsplătiţi, sunt convins ca marea majoritate aţi muncit, nu vreau ca directorii să fie beneficiari ai stimulentelor", a precizat Gheorghe Ialomiţianu.
Ministrul de finanţe a precizat că aceste stimulente au funcţionat până acum în afara legii.
Video: Reportaj Reuters despre protestele de la ministerul finanţelor.
Gheorghe Ialomiţianu a mai precizat că s-a convenit cu liderii de sindicat să se asigure protecţie juridică pentru angajaţii care lucrează în "domeniul evaziuni şi alte domenii care crează probleme".
Gheorghe Ialomiţianu a afirmat că marţi va fi votată în parlament noua lege de salarizare unitară şi astfel va fi asigurată o salarizare echitabilă pentru angajaţii din ministerul finanţelor.
"Am cerut parlamentului să treacă marţi legea, după care ministerul finanţelor va fi pe locul trei la salarizare şi nu mai trebuie să fiţi cu teamă", a mai spus ministrul de finanţe.
Directorul Agenţiei naţionale de administrare fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, a precizat că plata stimulentelor va fi făcută cu condiţia ca angajaţii să revină de vineri la muncă.
În caz contrar, a adăugat Sorin Blejnar, angajaţii vor fi atacaţi în instanţă pe motiv că această grevă este ilegală.
"Acordarea corectă a stimulentelor trebuie făcută pe criteriii de performanţă", a mai spus Sorin Blejnar.
Directorul ANAF a adăugat că dacă sindicaliştii nu revin la muncă, această înţelegere va cădea şi nu vor mai fi reluate negocieri.
"Reorganizarea ANAF este necesară"
Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a vorbit şi de necesitatea restructurării instituţiei.
Mai precis, după spusele lui Sorin Blejnar, unele administraţii fiscale vor fi desfiinţate în urmatoarea perioadă.
Restructurarea va viza Garda financiară, direcţiile generale ale finanţelor publice şi Autoritatea naţională a Vămilor, spune preşedintele Agenţiei naţionale de administrare fiscală, Sorin Blejnar.
Acesta vrea să desfiinţeze, în perioada imediat următoare, unele administraţii financiare din ţară, motivând numărul mare al acestora.
"Suntem o ţară care are 424 de administraţii financiare, administraţii financiare înfiinţate în ultimii 20 de ani pe criterii mai mult sau mai puţin hilare pentru că avem în aceeaşi localitate două administraţii care deservesc comune diferite, avem administraţii financiare care din punctul de vedere al costului colectării au eficienţă zero", a explicat Sorin Blejnar.
Sorin Blejnar spune că intenţionează să simplifice procedura controalelor care vor fi trecute în atribuţia Gărzii financiare, astfel încât o singură instituţie din ministerul de finanţe să verifice contribuabilii.
Preşedintele ANAF a vorbit de o regândire a sistemului de colectare a impozitelor şi taxelor, astfel încât oamenii să-şi poată plăti dările către stat pe Internet şi prin card (Ani Sandu).