Stimulentele, motiv de dispută între sindicate
Liderul sindicatului Sed Lex, Vasile Marica, îi acuză pe liderii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici că ar fi trădat interesele celor care lucrează în sistem, prin semnarea acordului cu Ministerul Finanţe.
18 Octombrie 2010, 14:56
Angajaţii ministerului de finanţe au avut un termen importnat luni după protestele de săptămâna trecută pentru plata stimulentelor restante.
În ţară, trebuie stabilite şi aplicate criteriile de performanţă, la care au căzut de acord reprezentanţii angajaţilor şi conducerea ministerului, pentru ca banii să poată fi primiţi în această săptămână.
Disputa dintre angajaţi şi angajator s-a mutat însă la sindicate, între liderii celor două formaţiuni care îi reprezintă pe salariaţii de la finanţe.
Reprezentanţii ministerului finanţelor şi ai Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici au semnat sâmbătă un acord care stabileşte criteriile pe baza cărora vor fi acordate stimulentele pentru angajaţii din instituţiile subordonate Ministerului de Finanţe.
Semnarea acestui acord a venit după protestele salariaţilor de aici, care atrăgeau atenţia că nu au primit în lunile august şi septembrie stimulentele.
Aceşti bani reprezintă o parte importantă din venitul angajaţilor din finanţe.
Documentul de sâmbătă, care debloca acordarea banilor, nu a fost semnat însă de Vasile Marica, liderul celuilalt sindicat din administraţie, Sed Lex.
Vasile Marica îi acuză pe liderii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici că, de fapt, ar fi trădat interesele celor care lucrează în sistem.
De asemenea, Vasile Marica a afirmat că, deşi stimulentele vor fi acordate, totuşi cuantmul negociat ar fi mic.
Dacă la 4,5 milioane se mai adaugă un milon, "este ca şi cum nu ai adăuga nimic", a declarat Vasile Marica.
Mai mult, Vasile Marica îi acuză pe cei care au semnat cuantumurile şi au participat la negociere că "şi-au bătut joc".
"Nu am vrut să concepem să semnăm un asemenea text, în care oameni ajung să ia câte 1,5 milioane sau două milioane de la 5 milioane în sus, la 7 milioane, este ca şi cum nu ar avea nimic. Sunt mulţi din minister, de peste tot care zic: noi refuzăm aceşti bani", a declarat Vasila Marica.
Consiliul naţional al Sed Lex ar putea fi convocat joi
Vasile Marica mai afirmă că deocamdată sindicaliştii care sunt nemulţumiţi de rezultatul negocierilor nu vor semna listele alcătuite de comisiile locale care analizează ce angajaţi vor primi stimulentele.
Aceste comisii locale fac parte din sistemul stabilit de Ministerul de Finanţe şi sindicalişti.
Comisile locale trimit la o comisie centrală în Bucureşti listele cu angajaţii care primesc banii în plus faţă de salariu.
La nivel central, lista va fi validată şi apoi fondurile vor fi eliberate.
Liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a declarat pentru România Actualităţi că nu doreşte să răspundă acuzaţiei că ar fi de partea autorităţilor.
Sebastian Oprescu a declarat că după ce a discutat cu toţi liderii de sindicate din ţară, a fost să deblocheze sistemul de stimulare.
"Noi de aceea am fost la nivelul acestui minister, să deblocăm sistemul de stimulare",a declarat Sebastian Oprescu.
Dincolo de tensiunile dintre cele două sindicate, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, spune că, la nivel local, se constituie comisiile locale care realizează listele cu angajaţii ce primesc stimulentele.
Sorin Blejnar s-a declarat convins în priviinţa comisiilor că, până marţi listele vor fi depuse la Bucureşti.
"Urmează analiza, maxim într-o zi, şi banii vor fi viraţi de trezorerii şi repartizaţi pe oamenii", a precizat Sorin Blejnar.
De asemenea, preşedintele ANAFa precizat că funcţionarii îşi vor primii banii în cursul acestei săptămâni.
Oficialul mai afirmă că nu va fi nicio problemă dacă listele întocmite de comisiile locale nu vor fi semnate de unii sindicalişti nemulţumiţi.