Statutul procurorului "ar trebui clarificat prin Constituţie"
Potrivit legii fundamentale din România, procurorul se află sub autoritatea Ministerului Justiţiei, dar, conform legilor din sistemul judiciar, el este independent.
Articol de Diana Surdu, 21 Martie 2014, 19:58
Statutul procurorului ar trebui clarificat prin Constituţie, arată un raport al Asociaţiei Magistraţilor Europeni, MEDEL.
Potrivit legii fundamentale din România, procurorul se află sub autoritatea Ministerului Justiţiei, dar, conform legilor din sistemul judiciar, el este independent.
Raportul a fost cerut de Uniunea Naţională a Magistraţilor din România şi a fost elaborat între 28 octombrie şi 1 noiembrie anul trecut, în urma unor discuţii cu judecători, procurori, parlamentari şi reprezentanţi ai ONG-urilor de profil.
Fostul preşedinte al Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés, MEDEL, Vito Monetti, a declarat că problema cheie în sistemul judiciar în ţările din UE se află la nivelul poziţiei procurorului.
În Italia, ca şi în România, judecătorii şi procurorii pot avea o singură carieră, aparţin unui singur Consiliu Superior al Magistraturii şi sunt guvernaţi de o singură lege.
Judecătoarea Dana Gârbovan, membră a UNJR, a afirmat că pentru revizuirea Constituţiei statutul procurorilor ar trebui să fie esenţial şi să fie eliminată această "struţo-cămilă" potrivit căreia procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului justiţiei, dar sunt independenţi.
Dana Gârbovan a subliniat că o altă problemă în privinţa statutului procurorului este numirea procurorilor generali la nivelul Parchetului General, ai DIICOT şi ai DNA.
"Dacă şi atâta timp cât numirea în aceste poziţii cheie se va face până la urmă prin acord politic, avem evident o problemă la nivelul Parchetelor Generale.
"Pentru că, la fel ca şi la judecători, nu este suficient să fii independent, să fii imparţial, ci trebuie să ai şi aparenţa acestei imparţialităţi.
"Este necesar ca populaţia şi societatea să creadă că anchetele care se desfăşoară în aceste instituţii importante sunt făcute în mod imparţial, pentru că vom perpetua în continuare această manie, această fobie, acest discurs public vizând dosarele politice", a precizat judecătoarea.
Dana Gârbovan a mai declarat că ar trebui reevaluată de asemenea problema imunităţii parlamentare, în condiţiile în care au fost mai multe voturi în parlament prin care s-a respins ridicarea imunităţii parlamentare, care "riscă să se transforme într-o impunitate".
Rolul raportului prezentat de MEDEL şi Uniunea Judecătorilor a fost de a face o comparaţie a problemelor similare ale justiţiei din statele membre ale UE, pentru a stabili un set de valori comune./mpetre