Statutul parlamentarilor români, "analizat în MCV"
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, susţine că raportul privind MCV în domeniul justiţiei va include o reacţie la legea privind statutul parlamentarilor.
Articol de Paul Poteraşi, 23 Ianuarie 2013, 20:39
Comisia Europeană va include în raportul privind Mecanismul de Verificare şi Cooperare în domeniul justiţiei o reacţie la legea privind statutul parlamentarilor români, votată marţi.
Raportul urmează să fie publicat săptămâna viitoare - a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, citat de corespondentul RRA Luminiţa Apostol.
"Am văzut deja diferite interpretări a ceea ce a fost adoptat ieri, însă va trebui să analizăm în detaliu documentul.
"Ceea ce este clar pentru Comisia Europeană - şi am spus acest lucru în nenumărate rânduri - este că cei care sunt la putere trebuie să se asigure că nu au probleme de integritate.
"Aceasta a fost poziţia noastră şi rămâne poziţia noastră, dar va trebui să vedem exact ce a adoptat Parlamentul român ieri şi constatările noastre vor fi reflectate în raportul de săptămâna viitoare", a declarat Mark Gray.
Marţi plenul Parlamentului României a adoptat modificări la statutul deputaţilor şi senatorilor, care conferă, între altele, parlamentarilor imunitate sporită.
Ce prevede noul statut?
Conform noului statut, reţinerea, arestarea sau percheziţia parlamentarului se face la cererea procurorilor, prin ministrul Justiţiei, cu indicarea cazului din Codul penal şi motivele concrete care justifică luarea acestor măsuri.
Noul statut interzice angajarea rudelor pânăla cele de gradul trei la cabinetele parlamentare.
Statutul mai prevede că angajaţii cu carte de muncă sau contract civil ai unui birou parlamentar pot fi reangajaţi la cabinetul aceluiaşi deputat sau senator şi în noul mandat, în cazul realegerii acestuia.
Noul statut dă posibilitatea renunţării la autoturism în schimbul unei sume forfetare şi le permite parlamentarilor să activeze concomitent în domeniile didactic, al cercetării ştiinţifice sau al creaţiei intelectuale.
Statutul deputaţilor şi senatorilor prevede că parlamentarii pot exercita funcţii sau activităţi în domeniile didactic, al cercetării ştiinţifice ori ale creaţiei intelectuale, precum şi în alte domenii stabilite de lege.
A fost eliminată din statut prevederea potrivit cărei mandatul unui ales încetează la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se constată existenţa unei averi nejustificate şi a stării de incompatibilitate în conformitate cu Legea privind declararea şi controlul averii demnitarilor.