Statutul parlamentarilor, contestat la CCR de preşedinte
Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis vineri preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituţionalitate a Statutului parlamentarilor.
Articol de Sorin Solomon, 26 Aprilie 2013, 16:36
Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis vineri preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituţionalitate a Legii Statutul deputaţilor şi al senatorilor.
Preşedintele României, Traian Băsescu, va susţine, pe această temă, o declaraţie de presă la ora 18,30.
Conform comunicatului preşedinţiei, legea privind Statutul Parlamentarilor încalcă Articolului 1 Alin. (4) din Constituţia României care prevede principiul "separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - în cadrul democratiei constitutionale".
Preşedintele mai afirmă că legea mai contravine şi dispozitiilor Articolului 124 Alin. (2) din Constitutia României, republicata, conform carora "Justiţia este unică, impartială şi egală pentru toţi", precum si dispozitiilor Articolului 126 Alin. (1) din Constituţia României, republicată, ce prevăd că "Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite prin lege" se mai arată în comunicatul preşedinţiei.
Imunitatea parlamentara prevazuta de Articolul 72 din Constitutie reprezinta o garantie a exercitarii mandatului, iar nu un privilegiu al senatorului sau al deputatului ori o cauza de exonerare de raspundere penala.
Inviolabilitatea parlamentarului, ca forma a acestei imunitati (alaturi de lipsa raspunderii juridice pentru voturile si opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului), a fost
calificata în literatura juridica de drept constitutional ca fiind o imunitate de procedura.
Ea vizeaza exclusiv raspunderea penala ca forma a raspunderii juridice si implica nu numai urmarirea penala si trimiterea în judecata (doar pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului), ci si aplicarea unei masuri preventive privative de libertate (retinerea si arestarea), precum si unul dintre procedeele de descoperire si ridicare a înscrisurilor si a mijloacelor materiale de proba (perchezitia) se arată în comunicatul preşedinţiei.
Legea, respinsă de două ori de CCR
O sesizare a PDL privind Statutul parlamentarilor a fost admisă, la începutul lunii aprilie, de Curtea Constituţională a României, în ceea ce priveşte neconstituţionalitatea suspendării de la lucrările Parlamentului a aleşilor aflaţi în conflict de interese.
În aceste condiţii, Statutul se va întoarce, din nou în parlament, pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale.
PDL a depus, în 21 martie, la CCR, o nouă sesizare prin care solicita controlul de constituţionalitate asupra ultimei forme a Statutului deputaţilor şi senatorilor, adoptată de plenul comun al Parlamentului.
PDL susţinea, în noua sesizare, că unele dintre prevederile cuprinse în ultima formă a Statutului parlamentarilor, reexaminată de Parlament ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale care a admis primele obiecţii de neconstituţionalitate, sunt încă neconstituţionale.