Statutul Kosovo, discutat de premierii român şi albanez
Premierul albanez Edi Rama şi-a exprimat încrederea că într-un timp foarte scurt România se va alătura statelor care recunosc Kosovo.
Articol de Angela Matei, 18 Martie 2014, 19:26
Premierul Victor Ponta se află în Albania, după scurta vizită pe care a făcut-o astăzi în Grecia.
El a discutat cu omologul său albanez, Edi Rama.
Guvernul României va susţine ca în luna iunie Albania să primească statutul de candidat la Uniunea Europeană, iar cei doi prim-miniştri au discutat şi despre modul cum România poate sprijini concret acest efort.
Asistenţa va viza accesarea fondurilor europene şi combaterea crimei organizate. S-a discutat la Tirana şi despre Kosovo.
Premierul albanez Edi Rama şi-a exprimat încrederea că într-un timp foarte scurt România se va alătura acelei familii care a recunoscut Kosovo.
Premierul Victor Ponta a subliniat însă că, în ceea ce priveşte Kosovo, este un subiect care în România stârneşte încă controverse, iar poziţia României va trebui stabilită printr-o conlucrare între guvern, preşedinţie şi parlament.
Din punct de vedere al guvernului, o Serbie şi un Kosovo membri ai Uniunii Europeane ar reprezenta soluţia cea mai bună.
Paralela Kosovo - Crimeea
Nu a fost evitat nici subiectul de astăzi: paralelismul făcut de preşedintele Vladimir Putin în ceea ce priveşte Kosovo şi Crimeea.
Premierul Victor Ponta a subliniat că nu susţine un paralelism între situaţia din Kosovo şi Crimeea pentru că, din punct de vedere al României, trebuie ca atât Ucraina, cât şi Georgia, cât şi Republica Moldova să-şi urmeze drumul european.
Premierul albanez, Edi Rama, a subliniat că răspunsul lui Ponta, ca şi răspunsul întregii lumi democratice este ca şi cel al Albaniei, respectiv că paralelismul este total nefondat.
Referitor la retrimiterea în parlament a modificărilor Codului Penal care incrimează media care comentează deciziile justiţiei, Victor Ponta a spus că parlamentul a decis bine să nu incrimineze ca infracţiune ceea ce se discută în presă.
Spunea că oamenii politici au obligaţia de a nu comenta deciziile justiţiei, însă presa ar trebui să fie liberă să dezbată aceste probleme.
Speră premierul ca parlamentul să revoteze în acelaşi fel în momentul reexaminării.