Statul va suporta 50% din costurile facturilor pentru energia electrică folosită în irigaţii
În judeţul Giurgiu, fermierii care îşi irigă culturile spun că sunt afectaţi de costurile tot mai mari cu energie electrică.
Articol de Radiojurnal, 11 Februarie 2024, 14:22
În judeţul Giurgiu, fermierii care îşi irigă culturile spun că sunt afectaţi de costurile tot mai mari cu energie electrică.
Tocmai de aceea, unii renunţă la udarea în totalitate a suprafeţelor deţinute, cu riscul diminuării producţiei.
Pentru a-i sprijini pe fermieri şi a reduce efectele secetei asupra recoltei, Guvernul a decis să deconteze jumătate din facturile la energie pentru irigaţii. Corespondenta RRA Marcela Petcu transmite.
Reporter: Cheltuielile cu facturile la energie electrică au devenit de nesuportat pentru fermierii care au ales să investească în sisteme de irigaţii proprii.
Preţul energiei a adus majorări foarte mari, spune fermierul Bogdan Măroiu.
Bogdan Măroiu: Consumurile sunt mari, cam la un sezon consum 1000 de megawaţi sistem, fiecare cu preţul care este.
Reporter: În ciuda costurilor mari, Bogdan Măroiu nu se îndoieşte de utilitatea irigaţiilor, apa dată la timp plantelor făcând diferenţa într-un an secetos.
Bogdan Măroiu: Noi irigăm în special porumb. Cu irigaţii îţi poţi asigura practic aproape maximul de potenţial al hibridului respectiv. Să zicem că facem 12 tone, 13 tone într-un an, fie că e secetos, fie că e ploios. Dacă e secetos, porneşti sistemul, îi dai acel plus necesar ca cultura să-şi atingă maximum prestabilit care ţi l-ai dorit şi ţi l-ai programat.
Reporter: Pentru a veni în sprijinul fermierilor, Guvernul a adoptat recent o hotărâre prin care statul va suporta 50% din costurile facturilor pentru energia electrică folosită în irigaţii.
Vestea bună este că sprijinul nu se limitează la anul în curs şi este creată posibilitatea ca fermierii să poată deconta şi cheltuielile din anul anterior.