Statul "trebuie să continue reforma cu marile regii"
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat la postul public de televiziune că marile regii trebuie să devină mai competitive. Şeful statului a arătat că marile regii deţin 25-30% din economie.
Articol de Carmen Gavrilă, 28 Aprilie 2011, 07:52
Preşedintele Traian Băsescu a declarat în cadrul unei emisiuni de la postul naţional de televiziune, că în acordul stand-by cu FMI, unul dintre obiectivele majore îl reprezintă restructurarea regiilor. Iar în opinia şefului statului, "guvernul va trebui să fie tăios, chit că urmează un an electoral".
Traian Băsescu a declarat că după reformele începute deja, acum trebuie restructurate regiile de stat şi companiile cu acţionariat majoritar de stat ale căror arierate au crescut galopant în ultimii ani şi care trebuie să devină competitive.
Preşedintele a spus că se teme că perioada pre-electorală ar putea pune în pericol reformele începute.
"Din acest motiv am insistat mult şi guvernul a fost de acord, ca de altfel şi Banca Naţională, ca perioada premergătoare anului electoral 2012 s-o acoperim cu un acord cu FMI şi cu UE, un acord care să aibe incluse, în obligaţiile pe care ni le asumăm, exact procesele de reformă care trebuie continuate.
"Nu-i suficientă doar reforma în justiţie, cu codurile, doar reforma în educaţie, doar reforma pe piaţa forţei de muncă, cu Codul Muncii şi reglementările dialogului social, ci trebuie să continuăm" a declarat Traian Băsescu.
Şeful statului a spus că reforma în regiile de stat include pe viitor şi o corectă raportare între ministere şi regii. În ce priveşte rezervele emise de Eurostat privind cifrele avansate de guvern privind deficitul, Traian Băsescu a explicat că este nevoie de o transparenţă maximă din partea autorităţilor române.
"Avem un aranjament cu Comisia Europeană şi Fondul, pe de o parte. Dacă Eurostatul are dubii, este esenţial să vină cât mai repede, pentru că a crea dubii cu privire la corecta raportare este în neregulă.
"Nu cred că de aici pornesc rezervele Eurostat, nu de la regii, dar să vedem exact în ce zonă exprimă Eurostat-ul rezerve. Cert este că România, pentru a fi credibilă, trebuie să fie extrem de deschisă la cooperarea cu experţii Eurostat în stabilirea cifrelor corecte" a precizat Traian Băsescu.
Decizia privind Schengen, "în iulie sau septembrie"
În ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen, Traian Băsescu a declarat că nu consideră un eşec faptul că decizia de aderare nu a fost luată în această primăvară.
Şeful statului a explicat că dacă pe 6 iunie parlamentul european va vota pozitiv pentru aderarea României şi Bulgariei, decizia asupra unei date exacte de aderare va fi luată în iulie sau septembrie.
"De ce spun iulie sau septembrie? Pentru că în Parlament este planificată dezbaterea pe 6 iunie, iar Consiliul JAI se întâlneşte pe 9 iunie, cel care poate decide data. Este prea devreme, pe de o parte. Pe de altă parte, toate statele aşteaptă raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, care o să apară undeva la mijlocul lunii iulie.
"Ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, se va stabili o dată de intrare ori în luna iulie, ceea ce nu cred, pentru că e simultan cu apariţia raportului, ori în Consiliul JAI din septembrie" a mai declarat preşedintele statului.
Traian Băsescu a spus că România susţine schimbarea regulilor Schengen, conform unei propuneri avansate recent de Franţa şi Italia, astfel încât să fie mai bine controlată imigraţia ilegală, dar a precizat că această schimbare trebuie să aibă loc după aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.