Statul sârb "trebuie să respecte minoritatea română"
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, a declarat că dorinţa României nu este de a bloca accesul Serbiei în Uniunea Europeană.
Articol de Paul Poteraşi, 01 Martie 2012, 10:08
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, a declarat într-un interviu acordat lui Nicu Popescu pentru Radio România Actualităţi că dorinţa României nu este de a bloca accesul Serbiei în Uniunea Europeană.
Eugen Tomac a precizat că ceea ce îşi doreşte statul român este ca statul sârb să respecte şi să garanteze respectarea minorităţii naţionale române în Serbia.
"Pentru că sunt reguli democratice elementare pe care un stat trebuie să le aplice în ceea ce priveşte protecţia unei minorităti naţionale, în speţă minoritatea naţională română.
"Noi cerem garanţii reale, astfel încât românii din Valea Timocului - pentru că vorbim despre o comunitate de peste 250.000 de persoane aparţinând minorităţii naţionale române, să fie recunoscuţi ca atare de către statul sârb, să nu existe o divizare a minorităţii române", a adăugat secretarul de stat pentru românii de pretutindeni.
Eugen Tomac a mai precizat că solicitarea României este una expresă, autorităţile române dorindu-şi ca din toamnă să existe clase cu predare în limba maternă în aceste comunităţi, să existe recunoscute judisdicţia Bisericii Ortodoxe Române pe întreg cuprinsul Serbiei, inclusiv pentru românii din Valea Timocului, şi să se creeze premise astfel încât instituţii de informare în limba minoritară să poată funcţiona şi în această zonă, nu doar în Voivodina.
Secretarul de stat susţine că există o moştenire a administraţiei de la Belgrad în ceea ce priveşte tratamentul aplicat românilor de la sud de Dunăre.
Eugen Tomac consideră că există o rezolvare pentru această problemă "pentru că mecanismele europene la care şi Serbia a aderat - şi aici mă refer la Convenţia-cadru privind protecţia minorităţilor - precizează foarte clar că un stat european trebuie să creeze condiţii astfel încât o minoritate să se simtă în siguranţă în ceea ce priveşte păstrarea propriei identităţi, păstrarea propriilor valori".
România a blocat, în cursul reuniunii miniştrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii formale privind acordarea statutului oficial de candidat la aderarea la UE Serbiei, rezultând doar o recomandare în acest sens.
Deranjat de poziţia Bucureştiului, ministrul suedez de externe, Carl Bildt, a remarcat "lipsa spiritului european al României".
Acestuia i s-a alăturat şi şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwelle, în opinia căruia chestiunea minorităţilor este o temă de politică internă, adusă la nivel european.