Statul român caută un nou investitor la Şantierul Naval Mangalia
Anunţul a fost făcut joi la Constanţa, de către Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru.
Articol de Sorin Cealera, Constanța, 25 Iulie 2024, 21:47
Şantierul Damen din Galaţi i-a livrat joi Marinei militare pakistaneze cea de-a treia navă offshore "Patrol Vessel" pentru operaţiuni antipiraterie, de salvare pe mare şi asigurarea securităţii maritime a rutelor comerciale.
Dacă şantierul din Galaţi are numeroase comenzi pentru nave militare, iahturi şi feriboturi în întreaga lume, Damen Holding a decis în schimb retragerea de la Mangalia, unde asigura managementul Şantierului Naval la care statul român deţine 51% din acţiuni.
În urma deschiderii procedurii de insolvenţă pentru datorii neachitate către compania-mamă, peste 1.000 dintre cei 1.480 de salariaţi au intrat în şomaj tehnic.
Florin Spătaru, consilier de stat: Inclusiv prin Minsterul Economiei se asigură o parte din fondurile necesare pentru a-şi putea desfăşura activitatea. Guvernul României are în atenţie în acest moment situaţia celor de la Mangalia pentru a găsi o soluţie, bineînţeles crearea unui nou parteneriat cu un investitor care îşi doreşte să continue activitatea.
Damen Galaţi mai are comenzi din Pakistan, Olanda, Portugalia şi Canada, iar relocarea unor muncitori de la şantierul din Mangalia nu este exclusă. 1.500 de oameni au contribuit în ultimii doi ani la construirea navei, care a intrat oficial în dotarea Marinei pakistaneze, astăzi, în portul Constanţa.
Daniel Vrabie, managerul de proiect: Cred că la anul va trebui scalată forţa de muncă. Deja sunt discuţii cu certitudine, forţa de muncă este binevenită.
Angajaţii de la Mangalia intraţi în şomaj tehnic vor primi 75% din salariul de bază până la sfârşitul anului.