Statul pierde milioane de euro din cauza contrabandei cu ţigări
Poliţia anunţă că în 2012 aproximativ 4000 de persoane au fost cercetate pentru contrabandă cu ţigări, prejudiciul creat fiind de 400 milioane euro.
Articol de Daniela Vasilescu, 18 Ianuarie 2013, 13:38
În cifre sunt 400 de milioane de euro, bani pe care statul îi pierde în fiecare an din cauza contrabandei cu ţigări.
Cu toate acestea, eforturile din ultimii ani, atât ale autorităţilor, cât şi ale companiilor producătoare au făcut ca fenomenul contrabandei să scadă de la aproximativ 35% la 13% cât este în prezent.
Aproape 250 de milioane de ţigarete au fost confiscate anul trecut de angajaţii Ministerului de Interne şi aproximativ 4.000 de persoane au fost cercetate pentru contrabandă cu ţigări, potrivit Poliţiei Române.
Acest fenomen afectează atât bugetul de stat cât şi producătorii de ţigări.
"Nu vorbim doar de veniturile companiei, dar şi despre locuri de muncă pierdute şi implicit despre pierderi la bugetul de stat.
"Un singur punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă înseamnă 30 de milioane de euro încasări suplimentare la bugetul de stat. În 2010 statul a pierdut un miliard de euro, bani din accize şi TVA care ar fi trebuit să meargă la buget", spune purtătorul de cuvânt al JTI România, Alice Taudor.
Ţigările de contrabandă provin din Ucraina, Serbia, şi Republica Moldova, iar contrabandiştii folosesc metode de a le transporta în funcţie de specificul frontierei.
"Tranzitarea de către micii cărăuşi în permanenţă, de diverse cantităţi, de la cantităţi mici, care în timp se acumulează şi sunt depozitate în diverse locaţii din zonele limitrofe frontierei după care sunt distribuite pe piaţa din România.
"Vorbim şi de transportul rutier inclusiv utilizarea transportului naval, maritim, deci toate căile identificate în funcţie de specificul frontierei", declară subcomisar Aurel Dobre, Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR.
Atât producătorii de ţigări cât şi autorităţile consideră că nivelul constant şi în scădere faţă de alţi ani al contrabandei cu ţigări a fost menţinut prin acţiunile de combatere a traficului ilicit dar şi prin mai buna cooperare între instituţiile statului.