Statul "nu mai finanţează ineficienţa"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Radio România Actualităţi că sistemul sanitar nu va primi finanţări suplimentare dacă nu înregistrează progrese iar unele companii de stat vor fi lăsate să intre în faliment.
02 August 2011, 16:41
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Radio România Actualităţi, că dacă sistemul sanitar nu înregistrează anumite progrese, nu va primi finaţări suplimentare.
"Dacă sistemul de sănătate nu îndeplineşte ceea ce s-a stabilit acum, că au de făcut câţiva paşi şi nu va fi finanţat suplimentar.
"Se vor da trei sute de milioane de lei acum pentru acoperirea unor datorii minimale, iar în continuare banii se vor acorda pe măsură ce Casa de Sănătate şi ministerul sănătăţii fac nişte reglementări care să transparentizeze modul de utilizare al banilor", a afirmat preşedintele României.
Şeful statului a explicat că deşi din anul 2000 şi până în prezent bugetul alocat sănătăţii a crescut, nu s-au înregistrat îmbunătăţiri.
"În 2000 aveam bugetul sănătăţii un miliard de euro, iar în 2011 avem vreo şase miliarde, şapte miliarde de euro. Nu s-a produs nimic în îmbunătăţirea prestaţiei din 2000 şi până acum deşi bugetul a crescut de şase, şapte ori."
"Întâi vă puneţi ordine în sistem, puneţi sub control şi eliberarea de reţete de către medicii de familie şi aciziţiile făcute de spitale şi abia atunci vedem cu cât trebuie să mai contribuie bugetul de stat", a adăugat Traian Băsescu.
Preşedintele României şi-a exprimat speranţa ca în toamnă să fie înaintată noua lege a sănătăţii.
"Eu sper ca, în toamnă, guvernul să înainteze parlamentului noua lege a sănătăţii, în care spitalul să nu fie numai unitate de stat.
"Noua Lege a sănătăţii, care are la bază Raportul Comisiei prezidenţiale şi care se lucrează tot de o echipă din fosta Comisie prezidenţială pentru evaluarea sistemului de sănătate, va fi pus la dispoziţia guvernului. Guvernul îl va discuta, îl va dezbate şi poate că îl va adopta până la sfârşitul anului", a precizat Traian Băsescu.
În opinia preşedintelui României, subfinanţarea din sistemul de sănătate va dispărea pe măsură ce vor creşte veniturile populaţiei şi implicit contribuţiile fiecărui om.
"Subfinanţarea din sistemul sanitar este o chestiune cronică care va fi rezolvată pe măsură ce în România cresc veniturile populaţiei şi se va putea creşte contribuţia fiecăruia.
"Finanţarea fundamentală va veni din contribuţii şi nu avem perspectiva ca, în doi, trei ani, să fim capabili ca din contribuţii să ţinem sistemul de sănătate", a explicat preşedintele.
"Marii furnizori de arierate din România sunt companiile de stat"
--fb1Potrivit preşedintelui, marii furnizori de arierate din România sunt companiile de stat şi vor exista astfel de companii care vor fi lăsate să intre în faliment.
Întrebat când vor fi stinse datoriile companiilor de stat, Traian Băsescu a precizat că este greu de spus acest lucru.
"Eu nu exclud şi o spun extrem de deschis - nu exclud posibilitatea ca unele din aceste regii de stat să fie lăsate să intre în faliment. Nu s-a stabilit încă o listă, dar guvernul, neavând posibilitatea să plătească datoriile acestor regii, va trebui să creeze posibilitatea ca firmele creditoare să vină la masa credală şi din vânzarea activelor companiei de stat să-şi acopere datoriile."
"Este un proces care o să apară cu certitudine. Nu mai putem tolera cangrene în economia românescă. Va rămâne o amintire faptul că guvernul scoate din dificultate orice companie", a precizat preşedintele.
Şeful statului a afirmat că marile regii din România au beneficiat până acum de un "management politizat şi prost" şi că ţara nu poate deveni performantă dacă, alături de sectorul privat, "nu se va înrola" şi un sector de stat eficient.
În opinia sa, un management privat la o companie de stat va avea veniturile corelate cu performanţa instituţiei, explicând că nu este vorba doar de schimbarea directorului general cu un manager, ci despre venirea unei echipe de manageri.
"Vor fi companii de stat care vor fi lăsate sa intre în faliment. Politic, decizia este clară - nu mai finanţăm ineficienţa. Finanţarea acestora se face cu bani de la pensionari, de la sănătate, de la orice nu se face cu bani tipăriţi", a spus Traian Băsescu.
"Să nu ajungem să ne facem singuri un rău mai mare decât ne fac alţii"
Vorbind despre riscul populismului, Traian Băsescu a făcut din nou apel la prudenţă.
"Mesajul este unul singur: prudenţă, să nu ne facem singuri un rău mai mare decât ni-l fac alţii şi cel mai mare risc este cel al populismului generat de apropiatele alegeri.
"Sigur, şi instabilitatea politică poate fi un alt risc. Sper să nu fim într-o astfel de situaţie de instabilitate politică, generată de ambiţii sau interese, ştiu eu, de partid", a declarat şeful statului.
În acest context, preşedintele României a dat exemplu aşa numitul "coş al pensionarilor", măsura adoptată recent de guvern.
"Ce mi-aş dori, ca iniţiativa asta, care înţeleg că a fost discutată în guvern, să fie una reală, nu una electorală, că m-aş bucura să fie magazine la care să se vandă mai ieftin pentru pensionari, dar vreau să ştiu cum pot fi satisfăcuţi 6 milioane de pensionari? Câte magazine trebuie să deschizi şi câţi furnizori trebuie să ai?", a spus Traian Băsescu.
"Pot să spun dorinţa mea la clasa politică este legată de responsabilitqate şi prudenţă. Să nu stricăm ceea ce am reuşit oarecum să reparăm şi un apel, dacă vreţi, chiar la români, care ştiu că sunt supăraţi pe mine, înjură, să înţeleagă că nimeni nu a vrut să le ia din salarii, dar sunt moment în care oamenii politici trebuie să facă ce trebuie, şi nu ce şi-ar dori", a conchis preşedintele României.
Pentru varianta integrală a interviului intraţi aici.