Statul ar putea transfera Bisericii Ortodoxe mai multe clădiri
Nota de fundamentare a hotărârii, elaborată de Secretariatul de stat pentru culte, precizează că măsura are scopul de a repara abuzurile regimului comunist.
Articol de Remus Rădulescu, 22 Octombrie 2010, 14:39
Cele 25 de imobile care vor trece în proprietatea Bisericii Ortodoxe Române sunt în prezent în folosinţa gratuită a unor unităţi de cult, unele dintre ele de aproape 20 de ani.
Nota de fundamentare a acestei hotărâri elaborată de Secretariatul de stat pentru culte precizează că măsura are scopul de a repara abuzurile regimului comunist, săvârşit asupra patrimoniului cultelor religioase şi pentru a veni în sprijinul activităţii sociale, culturale, spirituale şi educaţionale a cultelor.
Dintre cele 25 de imobile, două dintre ele, sediul fostei Camere a Deputaţilor şi un bloc de la poalele Dealului Mitropoliei vor intra în proprietatea Patriarhiei Române.
Măsura, "în contradicţie cu situaţia financiară a bugetului"
Măsura e considerată discriminatorie şi abuzivă de Asociaţia secular-umanistă din România. Toma Pătraşcu, vicepreşedintele asociaţiei, spune că statul are de pierdut.
"Această măsură este în totală contradicţie cu situaţia financiară actuală a bugetului de stat. Este o măsură discriminatorie şi netransparentă. În situaţia economică actuală, statul ar trebui să îşi consolideze veniturile, nu să le diminueze sub diferite forme", spune Toma Pătraşcu.
Preşedintele asociaţiei secular umaniste din România este de părere că "proprietăţile statului trebuie folosite pentru bunăstarea tuturor cetăţenilor, nu în avantajul unor organizaţii private, indiferent care ar fi acestea".
De asemenea,Toma Pătraşcu a precizat că potrivit legii "dacă ai avut un bun în proprietate poţi să depui cerere de retrocedare".
În replică, părintele vicar al Patriarhiei, Ionuţ Corduneanu, spune că "unele din aceste imobile necesită reparaţii şi este destul de greu să investeşti sume importante reparând clădirile altora şi neştiind exact ce se va întâmpla cu ele".
Părintele vicar mai subliniază că Patriarhia Română consideră necesară intrarea în proprietatea sa a acestor imobile, pentru aceesarea unor fonduri europene, prin care să dezvolte anumite proiecte.
Secretariatul de stat pentru culte lucrează în prezent şi la alte proiecte de hotărâre de guvern care prevăd trecerea unor imobile în proprietarea altor culte, precum Biserica Romano-Catolică şi Greco-Catolică.