Statisticile, în favoarea vaccinării
Statisticile dovedesc că în ultimii 30 de ani, programele de vaccinare au redus semnificativ numărul îmbolnăvirilor şi al deceselor cauzate de boli contagioase grave.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Iulie 2017, 06:50
Statisticile dovedesc că în ultimii 30 de ani, programele de vaccinare au redus semnificativ numărul îmbolnăvirilor şi al deceselor cauzate de boli contagioase grave.
În această situaţie se află şi hepatita B, împotriva căreia s-a introdus imunizarea copiilor încă de la naştere.
Dacă nu sunt injectaţi, însă, până la vârsta de 5 ani, riscurile sunt mari - după cum transmite de la Radio România Constanţa, Carmen Sandu: "Scăderea continuă a ratei de vaccinare pentru unele boli chiar şi sub 80 % a dus la declanşarea unor epidemii în ţara noatră, cum este cea prezentă de rujeolă.
De aceea, mesajul transmis de către medici este unul foarte clar: vaccinurile sunt benefice şi sigure.
Dr. Violeta Cîndea, medic în cadrul Fundaţiei Baylor Marea Neagră: "În momentul în care un vaccin intră pe piaţă, acel vaccin este verificat şi supraverificat.
Nu ne-am permite niciodată noi ca personal medical să indicăm vaccinarea, mai ales în cazul unor persoane fragile cum sunt copiii şi bătrânii, dacă nu am fi siguri că acea vaccinare este sigură."
Un alt exemplu este hepatita B, afecţiune contagioasă, din ce în ce mai răspândită, care poate fi prevenită încă din prima zi de naştere, dacă nou-născutul este imunizat, cu atât mai mult cât mama este purtătoare de virus hepatitic B.
Violeta Cîndea: "Această vaccinare este absolut necesară, pentru că riscul copiilor între 1-5 ani de a rămâne cu infecţia este undeva la 50 %.
Deci pentru ei e foarte important să recupereze în cazul în care nu au apucat să facă toate cele trei doze, mai face încă o vaccinare sau un rapel."
Un alt vaccin la fel de important este cel împotriva tuberculozei, care se administrează nou-născutului în maternitate sau în primele şapte zile.
Dacă totuşi imunizarea nu a fost efectuată până la vârsta de 16 ani, copilul poate recupera vaccinarea în toată această perioadă."
Ministerul Sănătăţii desfăşoară o campanie prin care încearcă să-i convingă pe părinţi să-şi vaccineze copiii.
Radio România a început luni o astfel de acţiune, după ce în urmă cu doi ani a avut una similară.