Statele Unite pun la îndoială securitatea laboratoarelor chineze
30 Aprilie 2020, 05:53
Washingtonul pune la îndoială securitatea laboratoarelor chineze care lucrează cu agenți patogeni contagioși.
În opinia secretarului de stat Mike Pompeo, nu se știe în ce măsură instalațiile din laboratoare, precum cel din Wuhan, au o securitate adecvată pentru a preveni eventuale viitoare pandemii. Amintiți-vă că nu este prima dată când avem un virus provenit din China, a avertizat Pompeo. Între timp, Statele Unite testează medicamente care ar putea ajuta la tratarea pacienților cu coronavirus. Cu ce rezultate? Ştie Doina Saiciuc.
Reporter: Gilead Sciences a declarat astăzi că rezultatele preliminare ale unui test cu un medicament împotriva noului coronavirus au arătat că cel puțin 50% dintre pacienții tratați timp de cinci zile cu medicamentul antiviral Remdesivir și-au ameliorat condiția și, mai mult de jumătate dintre ei, au fost externați din spital în două săptămâni. Fără a da detalii, compania Gilead Sciences a arătat, de asemenea, că un alt test, condus de Institutul național pentru alergii și boli infecțioase, şi-a atins şi el scopul. Testul clinic a implicat 397 de pacienți cu cazuri severe de COVID-19. Studiul a fost făcut asupra a două grupuri de pacienți. Unul dintre ele a primit un tratament timp de cinci zile, iar celălalt timp de zece zile. Cercetătorii au arătat că, mai mult de jumătate dintre pacienții din ambele grupuri, au fost externați din spital în două săptămâni. Remdesivirul a dat rezultate promițătoare în tratarea SARS și MERS, boli cauzate tot de coronaviruși. Pe de altă parte, secretarul de stat Mike Pompeo a acuzat astăzi din nou China că este o amenințare pentru întreaga lume, pentru că ascunde informațiile despre originea noului coronavirus pe care l-a răspândit pe Glob. China folosește o clasică dezinformare comunistă. Mike Pompeo a spus, între altele, într-o conferință de presă la Departamentul de Stat:
Mike Pompeo: Când ţările se angajează în dezinformare, creează riscuri. Partidul Comunist Chinez ne spune că vrea să fie partenerul nostru, că vrea să fie transparent. Avem nevoie de parteneri în care să avem încredere. Când ne spun ceva despre care afirmă că este corect, noi nu ne gândim că ar ascunde ceva. Dar nu avem încă acces, lumea nu are încă acces la Institutul de virologie din Wuhan, nu cunoaștem cu precizie de unde a originat acest virus. Sunt multe laboratoare în China care continuă să aibă patogeni contagioși şi nu știm dacă ele operează la un nivel de securitate care să prevină ca cele ce se întâmplă acum să nu se mai întâmple. Amintiţi-vă, nu s-a întâmplat pentru prima oară când un virus a provenit din China. Este o obligație a partenerilor de încredere să dea acest tip de informații lumii. Am vorbit despre toate acestea, în contextul asigurărilor nucleare prin care se permite țărilor să viziteze sistemele nucleare ale unei alte țări pentru a se asigura că nivelul de securitate este corect, pentru a preveni o scurgere accidentală. Avem nevoie de același tip de proces pentru sistemele biologice și laboratoarele biologice. Vrem ca toate țările, toţi partenerii noștri să ceară răspunsuri pentru ce s-a întâmplat.
Reporter: Şi ce s-a întâmplat nu a rezultat numai în peste un milion de oameni infectați în Statele Unite cu noul coronavirus și aproape 59.000 de decese până acum, dar a rezultat și în cel mai mare declin al economiei americane în primul trimestru de la marea recesiune din 2008. Pandemia de coronavirus a aruncat economia Statelor Unite în cea mai gravă criză în decenii. PIB-ul s-a contractat în primul trimestru cu 4,8 procente.
(PH)