"Starea azilelor 'ororii' din România readuce în memorie scandalul orfelinatelor"
FINANCIAL TIMES: Povestea bătrânilor abandonați într-o clădire aflată pe un șantier, în cadrul unor percheziții care relevă supraglomerare azilelor și maltratarea pacienților.
Articol de Sergiu Şteţ, 14 Iulie 2023, 09:05
Românii se arată impresionați în urma unor dezvăluiri potrivit cărora bătrânii sunt ținuți în niște condiții precare, duc lipsă de alimente sau sunt de luni de zile ținta unor abuzuri, scandalul readucându-l în memorie pe cel legat de orfelinatele din această țară, datând din anii ’90, scrie Financial Times.
Într-un caz deosebit de impresionant, pe măsura derulării anchetei, s-a constatat că 11 bătrâni au fost transportați și lăsați pe un șantier dintr-o suburbie a Bucureștiului, după cum afirmă Raed Arafat, șeful serviciului de urgență din România.
Au fost lăsați acolo de teamă că o iminentă descindere va descoperi supraaglomerarea azilului respectiv, a mai spus el.
După luni de plângeri din partea unor organizații pentru drepturile omului și din partea vecinilor, săptâmâna trecută, poliția a făcut descinderi în mai multre azile din apropierea capitalei, unde a descoperit niște bătrâni malnutriți, care nu făcuseră duș de săptămâni întregi și care prezentau vânătăi și alte semne de violență fizică.
În ultimele zile, autoritățile au controlat administrația a peste 400 de azile, iar luni, au decis închiderea temporară sau definitivă a 20 de instituții, în care pacienții erau bătuți, forțați să muncească, ținuți fără medicamente sau lăsați în niște camere pline de insecte.
Imaginile transmise de presa din România, sub genericul de „azilele ororii”, au dus la comparații cu marele scandal al orfelinatelor din anii ’90, când au fost descoperiți copii care fuseseră izolați, neglijați și malnutriți în instituții administrate de stat.
Dezvăluită după câțiva ani de la căderea comunismului, soarta acelor copii a îngreunat aderarea României la UE, având consecințe chiar și după ce țara a devenit membră a organizației, în 2007.
Marți, un membru român al Parlamentului European a cerut Comisiei Europene să analizeze o serie de încălcări ale drepturilor omului, cum ar fi cele semnalate în azile. „Această situație tragică ne duce cu gândul la căminele pentru copii de pe vremea comunismului din România, care au îngrozit străinătatea”, a scris europarlamentarul Vlad Botoș într-un mesaj transmis Comisiei. „Oamenii aceia se bucură de niște drepturi ca ființe umane, ei trebuind să fie protejați în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene”.
Premierul român, Marcel Ciolacu, a cerut o anchetă imediată și a promis pedepsirea persoanelor vinovate. „Nu manifest nicio milă față de ticăloșii care au înființat asemenea azile ale ororii”, a declarat Ciolacu sătămâna trecută, după izbucnirea scandalului, el adăugând că problema ține de întregul sistem și demonstrează corupția.
„Asemenea ticăloși, o asemenea cruzime au dezumanizat total oamenii... trebuie descoperiți funcționarii care, în loc să îi susțină pe acești oameni, i-au vândut acestor escroci”, a spus el.
Întrebat de situație în timp ce participa la summitul NATO din Lituania, președintele român Klaus Iohannis a calificat problema drept o „nenorocire la nivel național”.
„Măsurile care vor fi adoptate vor tăia răul de la rădăcină”, a spus Iohannis. „Vinovați sunt cei care știau și care nu au făcut nimic, nu au înștiințat (autoritățile) și nu au intervenit”.
Centrul pentru Resurse Juridice, un ONG cu sediul în București, a spus că a semnalat condițiile inumane din azile cu mai multe luni în urmă, dar ministrul muncii, Marius Budăi, i-a blocat accesul în aceste instituții. ONG-ul a cerut demiterea lui Budăi. În presa locală, Budăi a spus că demisia lui “nu contează… ceea ce contează este ce vom face de acum înainte”.
Un alt membru al guvernului devenit țintă a criticilor este și Gabriela Firea, căsătorită cu primarul din Voluntari, unde, săptămâna trecută, două azile au făcut obiectul unor descinderi. Ea a negat că ar fi știut ceva sau că ar fi avut vreo responsabilitate în privința tratamentului aplicat bătrânilor.
Articol de Marton Dunai, Budapesta
Traducerea: Alexandru Danga/RADOR.