Stare de alertă în judeţul Vrancea "până marţi"
Starea de alertă a fost solicitată de prefectul judeţului Vrancea ca urmare a faptului că ninsorile şi viscolul continuă să blocheze în propriile locuinţe aproximativ 10 mii de persoane.
Articol de Răzvan Stancu, 12 Februarie 2012, 17:36
Autorităţile au decis instituirea stării de alertă în judeţul Vrancea începând de luni, ora 12.00 până marţi, la ora 14.00, urmând ca apoi să se analizeze dacă această măsură trebuie sau nu menţinută, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru.
În acest interval cât este declarată starea de alertă este vorba doar de aplicarea măsurilor de management pentru situaţii de urgenţă, activat în mod procedural şi pe etape, a explicat purtătorul de cuvânt al MAI.
Măsura a fost solicitată de prefectul judeţului ca urmare a faptului că în acestă zonă continuă să fie blocate, din cauza ninsorilor şi a viscolului, în propriile locuinţe aproximativ 10 mii de persoane.
Video: Ninsorile abundente continuă să cadă în România şi în întrega Europă. Sursa: Reuters.
Şeful Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu, a făcut, duminică, şi el un apel către preşedintele Traian Băsescu, către premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi către ministrul de interne pentru instituirea stării de urgenţă în judeţ, informează corespondentul Radio România Actualităţi, Cristina Moise.
Victor Mocanu spune că sunt în judeţul Buzău 52 de comune, cu 60.000 de oameni afectaţi de nămeţi.
Preşedintele consiliului judeţean a spus că mii de oameni sunt izolaţi, neavând curent electric, apă şi alimente, iar în localitatea buzoiană Ghergheasa oamenii sunt izolaţi de nouă zile, mai transmite corespondentul RRA, Cristina Moise.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a primit o avertizare transmisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) de cod portocaliu de ninsori abundente pentru trei intervale de timp (vezi tabelul).
Situaţia din România "nu impune instituirea unei avertizări meteo de tip cod roşu"
Starea de alertă se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, de limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă.--fb1
Legislaţia în vigoare în România prevede că pe timpul stării de alerta se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră.
Secretarul de stat în ministerul administraţiei şi internelor (MAI), Mihai Capră a precizat că starea de alertă este diferită de starea de urgenţă, prima având un caracter mai mult preventiv care permite autorităţilor să solicite resurse suplimentare.
Duminică, în videoconferinţa cu prefecţii, de la MAI, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a precizat că situaţia din România nu impune instituirea unei avertizări meteo de tip cod roşu, de ninsori şi viscol.
"E situaţie grea, dar îmi doresc să nu dăm cod roşu. La cod roşu, se blocheaza România. Nu are legătură cu ce se întâmplă acum, în România. Codul roşu înseamnă 50-100 de centimetri de zăpadă, în 24 de ore, şi viteze de 90-144. Nu văd că s-ar apropia o asemenea situaţie sinoptică, în România, şi îmi doresc să nu se apropie", a spus Ion Sandu.
În ultimele 24 de ore au mai fost înregistrate trei decese, în judeţele Argeş (2) şi Teleorman, cauzate de condiţiile meteorologice.
De la avertizarea “cod galben de ger” emisă de meteorologi, şi până în prezent, la nivel naţional s-au înregistrat 68 de decese din cauza hipotermiei severe.
În Bucureşti, s-a luat hotărârea ca luni cursurile să se desfăşoare normal, urmând ca marţi să se ia o nouă decizie în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteo, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Toate şcolile din judeţele Mehedinţi, Gorj şi Giurgiu vor fi închise luni şi marţi, au hotărât autorităţile, iar în judeţele Olt şi Dolj cursurile preuniversitare se suspendă doar luni, au transmis corespondenţii noştri.
Peste 500 de şcoli din judeţul Vâlcea şi 200 de şcoli din judeţul Buzău vor fi de asemenea închise luni.