Stadiul de realizare a proiectelor transeuropene de transport Via Carpathia și Rail-2-Sea a fost prezentat de ministrul transporturilor la Forumul de Afaceri a Iniţiativei celor Trei Mări
Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a prezentat azi, la Forumul de Afaceri a Iniţiativei celor Trei Mări, stadiul de realizare a două proiecte transeuropene de transport.
Articol de Florin Lepădatu, 07 Septembrie 2023, 18:49
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a prezentat azi, la Forumul de Afaceri a Iniţiativei celor Trei Mări, stadiul de realizare a două proiecte transeuropene de transport, care vor contribui în mare măsură, atât la consolidarea economiilor statelor care vor beneficia de ele, cât şi la mobilitate militară, esenţială în contextul actual de securitate a flancului estic. Este vorba despre mii de kilometri de cale ferată, autostrăzi şi drumuri expres, care trec şi prin România.
Cătălin Purcaru relatează: ”Proiectul Via Carpathia, care va face legătura între Lituania și Grecia, prevede prin România trei coridoare, însumând peste 1.700 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres. În prezent, sursele de finanțare sunt obținute din fonduri europene, stadiul de finalizare fiind în proporție de 35%. Proiectul Rail-2-Sea, care va face legătura pe calea ferată între porturile Gdańsk și Constanța, are patru rute prevăzute în România, stadiul de finalizare fiind de 30%, spunea ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu.
Sorin Grindeanu: ”Vor contribui în mare măsură, nu numai la consolidarea economiilor noastre, ci și la mobilitate militară esențială în contextul actual de securitate a flancului estic.”
Proiectele rutiere și feroviare trebuie să includă Ucraina și Republica Moldova, a atras atenția Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale de la Chișinău.
Andrei Spînu: ”Pe calea ferată de la Pașcani putem veni la Iași, la Ungheni, la Chișinău și putem ajunge la Odesa. Via Carpathia, proiectul trebuie să se unească și la nord și la centru, și la sud cu Republica Moldova.”
Dezvoltarea sectorului transportului este vitală pentru reducerea decalajului între statele central și est-europene și țările din vestul Europei, spunea generalul american James Jones, fost comandant suprem al Forțelor Aliate din Europa.
Generalul James Jones: ”Dimensiunea transporturi are un rol foarte important și urgent, infrastructura fiind necesară și pentru operațiunile militare. Trebuie să reușim deplasarea forțelor rapid pentru motive evidente, inclusiv pe axa nord-sud, pe teritoriul statelor membre NATO.”
Generalul american a atras atenția că Inițiativa celor Trei Mări trebuie să țină cont de rolul în procesul de reconstrucție a Ucrainei și integrarea ei în Uniunea Europeană.”