SRI: Precizări privind numărul mandatelor de interceptare telefonică
Purtătorul de cuvânt al SRI a explicat că Serviciul a făcut interceptări în doar 28.800 de cazuri şi că nu trebuie amestecate mandatele pe siguranţă naţională cu cele ale poliţiei.
Articol de Radiojurnal, 02 Iunie 2018, 08:05
Serviciul Român de Informaţii a revenit, ieri, cu precizări legate de informaţiile apărute în spaţiul public privind numărul mandatelor de interceptare telefonică.
Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ovidiu Marincea, a explicat că Serviciul a făcut interceptări în doar 28.800 de cazuri şi că nu trebuie amestecate mandatele SRI pe siguranţă naţională cu cele ale poliţiei, pentru infracţiuni de drept comun:
Ovidiu Marincea: În perioada 11.12.2004 şi 16.02.2016, numărul total de mandate de securitate naţională, iniţiale, prelungiri şi completări, solicitate de SRI a fost de 28.784. Dintre acestea, iniţiale au fost 9.292.
Acestea sunt cifrele exacte ale mandatelor, repet, solicitate de SRI. Numărul de persoane pentru care au fost restrânse drepturi şi libertăţi, în baza autorizaţiilor eliberate de judecătorii ICCJ, este de 20.907 persoane. În afară de acestea, mai există şi mandatele de supraveghere tehnică.
Aici intră toate infracţiunile de drept comun, toate mandatele de supraveghere ale poliţiei pentru infracţiuni, de exemplu, ca furturi, tâlhării, delapidări, violenţă domestică etc. Aici nu vorbim despre interceptarea convorbirilor telefonice făcută de SRI. Este profund incorect să amestecăm toate infracţiunile de drept comun săvârşite în România pentru care au fost emise de către judecători mandate de supraveghere tehnică cu mandatele de securitate naţională.
Purtătorul de cuvânt al SRI a făcut aceste precizări după ce preşedintele Comisiei parlamentare de control, Claudiu Manda, a afirmat la o televiziune că şase milioane de persoane ar fi fost interceptate pe baza unor mandate de diverse tipuri.
El se arătase deranjat de faptul că datele prezentate de purtătorul de cuvânt al SRI îl contrazic.