SRI cere expulzarea a opt persoane suspectate de terorism
Serviciul Român de Informaţii a sesizat procurorii despre acţiunile subversive pe care opt persoane care provin din ţări ale Orientului Mijlociu le-ar fi desfăşurat pe teritoriul României în favoarea unor grupări teroriste.
Articol de Ioana Dogaru, 24 August 2012, 16:01
Curtea de Apel Bucureşti i-a declarat indezirabili pe cei opt cetăţeni din Orientul Mijlociu, despre care Serviciul Român de Informaţii spune că au desfăşurat acţiuni subversive, în favoarea unor grupări teroriste.
Decizia de vineri poate fi atacată cu recurs, dar, dacă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie menţine soluţia Curţii de Apel, cei opt vor fi expulzaţi în ţările de origine şi nu se vor mai putea întoarce în România timp de 15 ani - afirmă surse judiciare, citate de redactorul Radio România Actualităţi, Mădălina Verman.
Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că cei opt etnici palestinieni pentru care s-a cerut expulzarea au legături cu organizaţii teroriste internaţionale şi intenţionau să realizeze o structură de sprijin în România pentru migraţia unora dintre membrii acestei organizaţii.
Sorin Sava a mai precizat că măsurile de expulzare efectivă vor fi realizate în perioada imediat următoare momentului în care rămâne definitivă decizia instanţei, de către reprezentanţii ministerului de interne.
Serviciul Român de Informaţii a cerut Parchetului Curţii de Apel Bucureşti declararea ca indezirabile a opt persoane din Orientul Mijlociu, pe o perioadă de 15 ani, "din motive de securitate naţională", fiind suspectate de "acţiuni subversive" în favoarea unor grupări teroriste.
"La data de 22.08.2012 în urma propunerii formulate de SRI, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a sesizat Curtea de Apel Bucureşti, conform dispoziţiilor art. 85 alin.2 şi art. 97 alin.l lit. c şi alin. 3 din OUG nr. 194/2002 rep. privind regimul străinilor în România, pentru a aprecia asupra dispunerii măsurii de declarare ca indezirabili a unui grup de 8 persoane provenind din Orientul Mijlociu, pe o perioadă de 15 ani, pentru motive de securitate naţională", se arată în comunicatul Parchetului.
Procurorii transmit că, în cauză, au rezultat indicii privind desfăşurarea de către aceste persoane de acţiuni subversive în favoarea unor grupări considerate teroriste de către organismele internaţionale.
"În perioada aprilie-august 2012, persoanele respective au urmărit verificarea posibilităţilor de constituire pe teritoriul României a unei eventuale structuri de sprijin pentru activităţi de migraţie ilegală ce puteau fi accesate de membrii unor organizaţii teroriste active la nivel internaţional", se mai arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti