Sprijinirea IMM-urilor afectate de criza COVID-19
30 de contracte finanțate din bani europeni și dedicate sprijinirii IMM-urilor afectate de criza COVID-19 au fost semnate la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene.
Articol de Florin Lepădatu, 17 Octombrie 2022, 18:27
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - 30 de contracte finanțate din bani europeni și dedicate sprijinirii IMM-urilor afectate de criza COVID-19 au fost semnate astăzi la sediul Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene.
Din cele 400 de milioane de euro alocate, 50 de milioane sunt pentru servicii educaționale, de sănătate și pentru cele prestate către populație, iar restul - pentru sprijinirea companiilor.
Etapele premergătoare semnării contractelor s-au derulat integral prin intermediul unei platforme digitale, ceea ce a redus considerabil timpul dedicat acestor activități.
Cu detalii, Iulian Olescu: ”Banii vor putea fi utilizați de către companii pentru capitalizare, retehnologizare și dotare cu echipamente, utilaje și alte mijloace necesare pentru activitatea curentă și cea de investiții. Vorbim, practic, de o variantă a unei măsuri aprobate de către executiv la finalul lui iulie 2020, care își propunea să sprijine firmele afectate de pandemie, dar care nu a fost aplicată până acum. Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, a subliniat că la nivelul ministerului există măsuri active pentru mediul de afaceri și autorități publice locale, în diverse stadii de implementare, în valoare de peste 2 miliarde de euro, printre care și una dedicată sectorului agroalimentar și construcțiilor.
Marcel Boloș: ”Apel de proiecte care se va deschide pe data de 25 octombrie, cu un buget de 300 de milioane de euro destinat industriei agroalimentare și părții de construcții. Deci sprijin cu granturi între 50.000 de euro și 500.000 de euro pentru industria agroalimentară și cea de construcții, considerate importante pentru economia națională. ”
În altă ordine de idei, peste 220.000 de persoane aflate în dificultate ar putea primi, în cursul anului viitor, vouchere de reziliență pentru sprijinirea populației vulnerabile, dedicate fie reparării locuinței, fie înlocuirii echipamentelor electrocasnice învechite, a mai declarat Marcel Boloș, care a precizat că bugetul pentru acest tip de intervenție va fi de 600 de milioane de euro. Cadrul normativ pentru acordarea voucherelor trebuie realizat până la finalul anului, iar implementarea mecanismului de acordare s-ar putea face în prima jumătate a anului 2023.”