Sprijin european pentru sectorul Horeca
Sectorul HoReCa, grav afectat în pandemie, își poate califica gratuit angajații datorită unui proiect cu finanțare europeană.
Articol de Radiojurnal, 28 Iunie 2021, 13:48
Sectorul HoReCa, grav afectat în pandemie, își poate califica gratuit angajații datorită unui proiect cu finanțare europeană pus în practică în șase județe: trei din Moldova și trei din Transilvania. 600 de salariați pot urma 12 cursuri, cum ar fi cele de bucătar, inclusiv specializat în bucătărie vegetariană, de ospătar, barman, dar și de vitrinier sau de inspector de siguranță și securitate în muncă, formator sau manager de proiect.
Reporter: Cristiana Sabău - Prin Caravana oportunităților de formare, peste 600 de oameni vor putea participa la programe de formare profesională continuă. Dan Ofrim, manager de proiect pentru regiunea de nord-vest, care include județele Bistrița-Năsăud, Satu Mare și Maramureș.
Dan Ofrim: Cursurile se referă, în principal, la domeniul ospitalitatii care a fost destul de lovit în ultima perioadă și avem un cursuri de bucătărie vegetariană, de exemplu, sau ospătar de evenimente sau chiar și barman. Este nevoie de o calificare și în domeniul acestui tip de bucătărie. Preparatele vegetariene trebuie să fie mai variate decât ceea ce știm noi acuma, o ciorbiță de legume, eventual, niște frigărui de legume, și atunci e bine ca să formăm oameni și în direcția asta. Fiind un proiect european, cursurile sunt gratuite.
Reporter: Se pot înscrie la cursuri de formare cei cu vârste între 25 și 65 de ani, angajați în firme sau întreprinderi individuale, dar și persoane fizice autorizate.
Dan Ofrim: Sunt deja foarte multe firme care au ospătari, barmani, după caz, care sunt buni meseriași, dar nu au o certificare, ei s-au format la locul de muncă și atunci, este deosebit de important chiar și pentru evoluția în carieră, până la urmă: uite, eu sunt ospătar cu acte în regulă. În felul acesta ar putea să se certifice și /.../, cât și angajatul. Au mult de câștigat în urma acestor cursuri de calificare.
Reporter: La aceste cursuri pot participa și locuitori din județele Iași, Suceava sau Botoșani. Proiectul are o durată de 2 ani și este finanțat cu peste 4 milioane de lei, bani europeni.