Spre sfârşitul săptămânii revin ploile
Prognoza arată că, de sâmbătă şi până luni, în sud-vest, sud şi centru se pot cumula local 80-100 de litri de apă pe metrul pătrat.
24 Septembrie 2024, 18:42
Autorităţile continuă pregătirile în vederea gestionării viiturii de pe Dunăre, chiar dacă noile estimări ale specialiştilor indică un nivel maxim al debitului mult sub prognoza iniţială. Marți a avut loc o nouă şedinţă, prin videoconferinţă, a reprezentanţilor instituţiilor centrale cu prefecţii şi Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din zonele aflate pe sectorul românesc al fluviului, având ca obiectiv stabilirea măsurilor preventive şi de intervenţie necesare pentru combaterea riscurilor. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a subliniat că nu există niciun motiv pentru ca vreo instituţie să fie luată prin suprindere de creşterea apelor.
Raed Arafat: Comparativ cu ce s-a întâmplat acum două săptămâni la Galaţi, aici ştim că vine viitura şi ştim că este o situaţie care trebuie să fim extrem de atenţi asupra ei şi putem anticipa să ne pregătim şi să luăm măsuri din timp. Din fericire, până acum, colegii de la Ministerul Mediului şi Apele Române ne spun că este situaţie gestionabilă. Cantitatea care va intra de metri cubi pe secundă este sub alte situaţii cu care ne-am confruntat înainte şi că n-ar trebui să fie probleme. Cu toate asta, eu insist ca pe partea situaţiilor de urgenţă, pregătirea trebuie să fie maximă.
Marți dimineaţă, debitul Dunării la intrarea în ţară ajunsese la 6.400 mc/s, mult peste media multianuală a lunii septembrie, care este de 3 mii 800 de mc/s (3800 m3/s). Vârful viiturii la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, ar urma să se atingă la începutul lunii viitoare, pe 1 octombrie şi va avea o valoare de 8000 mc/s, potrivit datelor actualizate, publicate azi de hidrologi.
Spre sfârşitul săptămânii însă revin ploile, destul de consistente, după cum a anunţat conducerea ANM în şedinţa de marți - mai întâi în vest şi nord-vest, apoi se vor extinde în cea mai mare parte a ţării. Conform datelor de la acest moment, vineri dimineaţă meteorologii vor emite cod portocaliu de precipitaţii, deoarece prognoza arată că, de sâmbătă şi până luni, în sud-vest, sud şi centru se pot cumula local 80-100 de litri de apă pe metrul pătrat.
Inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă trebuie să fie gata să anticipeze eventuale probleme, a atras atenţia Raed Arafat.
Raed Arafat: Urmează să vedem cum evoluează situaţia. Deci asta este partea care poate să aducă alte dureri de cap, şi anume viituri surpriză şi cantităţi mari care să cadă că şi nowcasting, putem să ajungem în timpul codului portocaliu la un nowcasting de cod roşu. Este o situaţie care va fi în paralel cu viitura pe Dunăre. Şi judeţele care vor fi sub cod vor trebui să fie în alertă maximă, activarea grupelor operative dacă este nevoie din timp, creşterea gradului de alertă la inspectorate şi asigurarea că mijloacele de intervenţie bărci, tot, să fie pregătite. Dacă ne va da codul vineri şi va intra sâmbătă, din nou avem timp să ne pregătim dacă avem informaţii că vor fi zone critice.