Spitalul Sfânta Maria poate fi acreditat pentru transplant pulmonar
Nu este însă sigur dacă această acreditare va fi de ajuns pentru ca operaţiile chirurgicale să poată fi efectuate în condiţii bune
Articol de Marilena Frâncu, 23 Martie 2017, 18:43
Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti respectă condiţiile de acreditare pentru operaţii de transplant pulmonar, este concluzia Agenţiei Naţionale de Transplant, comunicată deja ministrului Sănătăţii, Florian Bodog.
Concluzia vine la câteva zile după ce Spitalul AKH din Viena a anunţat autorităţile de la Bucureşti că nu îi mai poate primi pe pacienţii români care au nevoie de transplant de plămâni.
Reporterul RRA Marilena Frâncu a încercat să afle de la preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, profesorul Radu Deac, dacă la Spitalul Sfânta Maria se poate face acest gen de intervenţie chirurgicală.
Radu Deac spune că spitalul îndeplineşte condiţiile acreditării şi că domnul doctor Igor Tudoreche este trecut ca şef al echipei în dosarul de acreditare, ceea ce înseamnă că el este de acord să vină şi să opereze în România. Radu Deac nu a putut să spună când vor putea începe operaţiile, această informaţie nefiind în raza sa de expertiză.
Spitalul bucureaştean fusese acreditat pentru transplant de plămâni anul trecut în primăvară, însă acolo nu a fost efectuată nicio operaţie de acest gen. La finalul anului, o anchetă făcută de Inspecţia Sanitară de Stat a relevat că spitalul nu ar avea toate dotările necesare pentru transplant pulmonar, între care un laborator de analize, şi că echipa medicală nu ar fi completă.
Reporterul Adriana Turea l-a întrebat astăzi pe preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, dacă la Spitalul Sfânta Maria se poate face transplant de plămâni.
Vasile Barbu: "Nu are echipe care să aibă o activitate la modul integrat, pentru că trebuie să avem specialist care să facă prelevarea, cu experienţă. Trebuie să avem pregătirea pacientului pentru asta, trebuie să avem transplantul propriu-zis şi, de asemenea, post transplant, avem nevoie de o îngrijire deosebită.
Va veni un medic de la o clinică din Europa, foarte bine, dar restul specialiştilor de unde îi luăm? Va veni o întreagă echipă, care presupune zeci de oameni, inclusiv asistenţi medicali?
Pentru că, să nu uităm că trebuie să pregătim nu numai actul medical propriu-zis, trebuie să pregătim şi îngrijirea medicală."