Spitalul mobil de nivel 1 de la Târgu Mureş se apropie de faza finală de certificare OMS
Vor lucra medici şi asistenţi din 5 judeţe în situaţii de cutremure, inundaţii şi alte catastrofe cu victime multiple.
Articol de Radiojurnal, 28 Octombrie 2024, 23:55
Spitalul mobil de nivelul 1 Primiri Urgenţe de la Târgu Mureş se apropie de faza finală de certificare de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Obiectivul, care se realizează cu fonduri europene, a fost vizitat luni de un responsabil de la Bruxelles şi de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă,
Spitalul mobil de nivel 1 de la Târgu Mureş este al doilea după cel din Bucureşti. Poate funcţiona independent timp de 14 zile, fără sală de operaţii, a arătat şeful DSU, dr. Raed Arafat: Cu medicaţie, cu mâncare, cu apă, cu absolut totul. Recent, guvernul a aprobat sumele necesare pentru crearea farmaciilor pentru cele două spitale de nivel 1. Urmează să iasă şi o hotărâre de guvern şi suntem în faza 5 din 7 puncte de autorizare de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Monitorizarea se face de către managerul de proiect de la Direcţia Generală de Protecţie Civilă şi Operaţiuni Umanitare din cadrul Comisiei Europene, Monika Dudek Wouters, care a făcut precizări: Certificăm capacităţile ca să poată fi dislocate în afara ţării, dar totodată le şi adaptăm, astfel că oferim sprijinul financiar pentru a le aduce la nivelul internaţional. Ceea ce vedem aici este structura, dar şi efortul depus în pregătirea echipelor, a coordonării proiectului. Vom vedea şi cum va fi în plină acţiune, dar, din ce se vede până acum, este aşa cum trebuie şi sunt foarte impresionată de munca depusă în acest loc.
Comisia Europeană a alocat 800.000 din cei 900.000 euro, cât costă proiectul spitalului mobil. Vor lucra medici şi asistenţi din cinci judeţe, în situaţii de cutremure, inundaţii, alte catastrofe cu victime multiple. Componentele pot fi transportate terestru sau cu avioane, a relatat corespondenta RRA Marcela German.