Spitalul de Urgenţă Tg.Mureş, "rămâne de rangul I"
Spitalul clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş este şi va rămâne clasificat la rangul I, declară managerul Florin Gomotârceanu. Spitalele care nu-şi rezolvă urgent problemele riscă declasificarea.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 13 Decembrie 2011, 11:48
Managerul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, dr. Florin Gomotârceanu a declarat, astăzi, că instituţia pe care o conduce este şi va rămâne clasificată în spital de rangul I, de cea mai înaltă performanţă.
Acesta a arătat că la anul începe procesul de acreditare al spitalelor, proces care pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă este programat în trimestrul IV al anului 2012 şi care, pe lângă circuite şi resursa umană, va acredita şi baza materială a acestui spitalului.
Numai în cursul anului 2011, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a beneficiat de investiţii de peste 11 milioane de lei, din care 7.655.000 lei au fost utilizaţi pentru dotări cu aparatură medicală, iar alte 3.700.000 lei pentru reparaţii capitale.
Printre investiţiile realizate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş se numără dotarea şi modernizarea celor cinci blocuri operatorii care au fost inaugurate astăzi, la clincile Chirurgie I, Chirurgie II, Ortopedie, Chirurgie Plastică şi Ginecologie, dar şi achiziţionarea unui tomograf nou.
Potrivit lui Gomotârceanu, dotarea cu aparatură şi modernizarea blocurilor operatorii este o chestiune logică, ce vine de la sine, datorită timpului lung de când nu s-au mai făcut renovări în blocurile operatorii.
Până la sfârşitul anului peste 110 spitale trebuie să-şi rezolve problemele pentru a nu fi declasificate de la 1 ianuarie 2012
Pe 15 decembrie expiră termenul până la care peste 110 spitale care au fost clasificate în categorii superioare cu plan de conformare trebuie să-şi rezolve problemele semnalate de echipa de evaluare, altfel riscă să fie trecute într-o categorie inferioară de la 1 ianuarie 2012.
Aceste spitale au fost trecute într-o categorie superioară cu plan de conformare, adică până la sfârşitul anului trebuie să-şi rezolve problemele pentru a nu fi declasificate de la 1 ianuarie 2012.--fb1
România nu dispune de niciun spital, oricât de bun ar fi el, care să se poată încadra în categoria I fără conformare, spunea fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila.
Este vorba despre două spitale din Bucureşti - Spitalul de Urgenţă Floreasca şi Spitalul Universitar - şi de cinci spitale din ţară - Spitalul de Urgenţă din Timişoara, cele din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Iaşi şi Constanţa.
Toate cele şapte sunt cu plan de conformare, adică până la sfârşitul anului trebuie să-şi rezolve problemele pentru a se putea încadra în clasa I. Dacă acest lucru nu se întâmplă, ele vor fi declasificate de la 1 ianuarie 2012.
Dacă un spital avansează la dotare - unul dintre criteriile la clasificare -, la liniile de gardă sau îşi extinde activitatea şi la alte domenii de specialitate şi crede că se poate încadra într-o clasă superioară, va putea oricând solicita încadrarea într-o treaptă superioară. Nu este o soluţie închisă, spunea în august fostul ministru al Sănătăţii.
Ministerul sănătăţii introduce reguli noi de finanţare a spitalelor, în funcţie de clasificarea lor.
Prima clasă de clasificare o reprezintă cea de competenţă foarte înaltă, care corespunde practic profilului de spital regional de urgenţă.
Clasa a doua de clasificare este cea de competenţă înaltă, iar în aceasta sunt incluse spitalele care deservesc un judeţ şi judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mare de complexitate.
Clasa a treia este de competenţă medie, reprezentând unităţile care deservesc raza judeţului şi, prin excepţie, judeţe limitrofe, precum spitalele judeţene de urgenţă neclinice care nu sunt în centre universitare.
Clasa a patra este reprezentată de competenţa de bază, în care sunt incluse unităţi care deservesc unitatea administrativ-teritorială şi care se limitează la afecţiuni cu grad mic de complexitate.
Clasa a cincea este de competenţă limitată, respectiv unităţi medicale pentru boli cronice sau servicii medicale într-o singură specialitate.