"Spitalizarea de zi", o problemă pentru mai multe unităţi
Mai multe spitale din ţară au probleme în a gestiona spitalizarea de zi, încurajată prin noul contract cadru din sănătate, intrat în vigoare de la 1 iunie.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 15 Iulie 2014, 14:29
Fondurile alocate acestui servicii medicale incluse în spitalizarea de zi sunt mult mai consistente decât în anii trecuţi, în defavoarea celor destinate internărilor continue, iar mulţi directori de spitale sunt îngrijoraţi pentru că nu au experienţă în această privinţă, dat fiind că ponderea spitalizărilor de zi a fost foarte mică în anii trecuţi.
Mai multe spitale din ţară au probleme în a gestiona spitalizarea de zi, încurajată prin noul contract cadru din sănătate, intrat în vigoare de la 1 iunie.
După ce s-a încercat fără succes renegocierea alocărilor cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, managerii principalelor spitale vasluiene trebuie acum să-şi revizuiască modul în care îşi tratează pacienţii, pentru a se încadra în bugetele alocate.
Oricum şi-ar chivernisi ei puţinii bani primiţi, funcţionarea unităţilor medicale va fi anevoioasă fără fonduri suficiente, cred managerii.
La Bârlad, de pildă, este considerată a fi cea mai dificilă situaţie, explică Ştefan Constantinciu, manager.
"Avem în felul următor: pentru spitalizare continuă, valoare care acoperă doar salariile; 234 de mii de lei pe lună pentru spitalizarea de zi, cu amendamentul că, pentru trimestrul patru, se va analiza posibilitatea asigurării decontării suplimentare a activităţii de spitalizare de zi efectuată.
"Practic, nu avem un prag. În acelaşi timp, trebuie să dovedim că avem şi capacitatea. Greu de dovedit acest lucru, că putem mai mult", spune Ştefan Constantinciu.
Semnarea contractului cu CNAS, amânată în trei spitale din Vaslui
Ce înseamnă practic aceste internări de zi, explică directorul medical al spitalului Bârlad, Gabriela Daniş.
"Înseamnă îngrijiri medicale care se acordă în interval de 12 ore, fără a include serviciile de masă şi cazare. Deci, pur şi simplu investigaţii, analize, plus/minus medicaţie, în funcţie de specialitate şi atât, dar în limita a 12 ore.
"În situaţia în care se constată ca necesită a primi îngrijire continuă, atunci există legal posibilitatea de trecere din spitalizare de zi în spitalizare continuă, cu condiţia să se facă în aceeaşi zi. Diferă de la o categorie de servicii la alta", spune Gabriela Daniş.
La nivelul judeţului Vaslui, cele trei mari spitale locale, Vaslui, Bârlad şi Huşi, au amânat o perioadă semnarea contractului cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, sperând într-o creştere a alocărilor bugetare.
Formula de calcul pentru alocarea fondurilor nu a putut fi schimbată.