Spitalele trec la autorităţile locale
Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care intenţionează să reformeze sistemul sanitar.
Articol de Angela Bârgoan, 02 Iunie 2010, 19:11
Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care se reformează sistemul sanitar.
Aceasta prevede trecerea spitalelor în subordinea comunităţilor locale, decizie precedată de reducerea numărului de paturi de spital, dar şi a posturilor de directori.
Decizia, "mai aproape de comunitatea locală"
Circa 373 de spitale trec în subordinea administraţiei publice locale, ceea ce înseamnă, potrivit ministrului sănătăţii, că decizia va fi adusă mai aproape de comunitatea locală, iar oamenii vor putea decide ce-şi doresc cu privire la serviciile spitaliceşti.
"Se eficientizează, astfel, şi actualul sistem, cu doi şefi, în care clădirile sunt în proprietatea autorităţilor locale, în timp ce managementul este al statului", spune ministrul Attila Cseke.
Autorităţile locale vor avea un rol mai mare în numirea directorilor
El a mai explicat că descentralizarea înseamnă că managerul spitalului va putea fi numit în urma unui concurs organizat de Consiliul de Administraţie, în care reprezentanţii autorităţii locale vor avea majoritate.
"Nu creem probleme de finanţare, în sensul în care contractul de finanţare, existent astăzi între spital şi Casa Judeţeană, îşi urmează cursul, rămâne în vigoare. Numărul maxim de directori, în funcţie de mărimea spitalului, va fi limitat la trei" a adăugat Ministrul Sănătăţii.
Spitale transferate fără datorii
"Vom transfera spitalele "curate", cu plata arieratelor înregistrate la 31 martie 2010, adică plata datoriilor peste termenul de scadenţă a spitalelor; deci, vom plăti aceste sume, pentru a putea transfera autorităţilor locale spitale fără datorii peste termenul de scadenţă" a completat Attila Cseke.
Rămân în subordinea Ministerului Sănătăţii 62 de unităţi, între care institute naţionale pe diverse specialităţi, unităţi sanitare care sunt declarate de interes naţional şi spitalele judeţene de urgenţă la nivel regional, considerate strategice.