Spitalele sunt preluate de autorităţile locale
În Braşov, 3 din 6 spitale au fost preluate de Consiliul Judeţean.
Articol de Mariana Sebeni, Brasov, 24 Iunie 2010, 12:20
Consiliul judeţean Braşov a preluat 3 dintre cele 6 spitale din municipiul Braşov.
Este vorba despre spitalul clinic de copii, cel de boli infecţioase şi spitalul de psihiatrie şi neurologie.
Vor fi preluate de consiliul judeţean şi Maternitatea, spitalul de pneumoftiziologie şi Spitalul Judeţean.
Reprezentanţii Ministerului sănătăţii în judeţul Brasov, cel care a predat spitalele şi cei ai consiliului judeţean Brasov, care le-a primit spun că pacientul va avea numai de câştigat de pe urma acestui transfer.
Între timp, şefii de secţii din spitale au de rezolvat problema disponibilizărilor din sistemul sanitar.
Conducerile spitalelor predate consiliului judeţean s-au prezentat la autoritatea de sănătate publică cu tot cu dosarele stufoase care conţineau lista tuturor bunurilor predate.
De la clădiri şi aparatura medicală şi până la scaune, pansamente şi pilule, totul era trecut în procesul verbal.
Odată schimbat proprietarul, se schimbă şi factorul de decizie. Aşa că de acum, deciziile privind managementul şi administrarea la cele 6 spitale predate vor fi luate de consiliul judeţean.
Directorul Autorităţii judeţene de sănătate publicăa Braşov, Alexandru Bălescu a anunţat că 22 de medici şi asistente vor fi disponibilizaţi în următoarea perioadă.
Săptămâna aceasta se vor încheia şi procesele verbale de predare primire cu primăriile din Zărneşti şi Săcele pentru unitatile spitaliceşti din cele două localităţi.
Spitalul judeţean Braşov va avea cu 134 paturi mai puţine, deşi conducerea unităţii spitaliceşti propusese o structură organizatorică care prevedea o reducere de 19 paturi,
Ministerul Sănătăţii a decis: la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă vor rămâne de la 1 iulie 921 din totalul celor 1055 paturi care există în prezent.
Viitoarea structură nu va afecta însă, susţine conducerea spitalului, nici actul medical, nici personalul sanitar.
Conform structurii aprobate de minister, una din secţiile spitalului de Psihiatrie şi Neurologie Braşov va fi preluată de către spitalul judeţean.
La fel se va întâmpla şi cu personalul medico-sanitar aferent sectiei clinice.
Prin aceeaşi structura, 30 de locuri ale secţiei de chirurgie din consiliul judeţean se vor muta la staţionarul Tractorul, acolo unde anul trecut s-au facut investiţii în aparatură şi renovări de 150 mii de euro, investiţii de care momentan nu beneficiază nimeni, întregul etaj fiind închis de mai bine de un an.
Deşi au existat obiecţii în privinţa mutării secţiei de chirurgie, conducerea spitalului susţine că au avut de ales între a desfiinţa o secţie şi a o muta.
Din punct de vedere medical structura transmiă de ministerul sănătăţii respectă normativele europene, respectiv criteriile de spaţiu pentru fiecare salon şi pat , dar şi arondarea fiecărei secţii în clădirea respectivă.
Conducerea spitalului precizează însă că secţiile afectate de reorganizare sunt cele în care s-au înregistrat indicatori mai mici.
Deşi, cu noua organizare se pierd 134 de paturi, nici actul medical nici personalul sanitar nu vor avea de suferit, ne asigură conducerea Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică, dar şi reprezentanţii Consiliului Judeţean.