Spitalele, "sancţionate dacă iau bani pentru servicii gratuite"
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, anunţă sancţiuni pentru spitale şi laboratoare de analize care cer bani pacienţilor pentru analize gratuite.
Articol de Marilena Frâncu, 18 Noiembrie 2013, 19:52
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, anunţă sancţiuni pentru spitale şi laboratoare de analize care cer bani pacienţilor pentru analize gratuite.
Cristian Buşoi a declarat că, de anul viitor, CNAS va încerca să aplice măsuri de clarificare a deconturilor făcute de spitale pentru medicamentele cumpărate de pacienţi, precum şi un sistem menit să identifice şi să sancţioneze cazurile în care unele laboratoare, aşa-numiţii furnizori de servicii paraclinice, cer bani pacienţilor pentru analize altfel gratuite şi decontate la casa de asigurări.
Bugetul de anul viitor prevede dublarea fondurilor pentru analizele de laborator, respectiv la 750 de milioane de lei, ceea ce constituie cea mai importantă creştere bugetară, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi.
El a precizat că vor exista sancţiuni ferme pentru laboratoarele unde se vor găsi nereguli, care pot merge până la desfacerea contractului încheiat cu casa de sănătate.
"Avem 1.503 furnizori de investigaţii medicale paraclinice în contract cu casele de asigurări şi vreau să propun ca, în contractul-cadru de anul viitor, dacă vom mai prinde vreun singur furnizor care decontează analizele medicale la casă şi, în acelaşi timp, cere bani pe aceste analize bolnavului, automat contractul cu acel furnizor să fie desfiinţat şi eu vă pot garanta că orice laborator din România care nu are contract cu casa de asigurări nu are nicio şansă să reziste pe piaţa concurenţială" a adăugat Cristian Buşoi.
Preşedintele Casei a făcut un apel şi către managerii de spitale pentru o mai bună gestionare a fondurilor, precizând că vor exista sancţiuni pentru cazurile în care pacienţii sunt puşi să-şi procure singuri medicamente şi materiale sanitare.
"Vom face mai clară posibilitatea de a-şi recupera banii şi, doi, putem să le dăm sancţiuni contractuale, adică un procent din contract să le fie reţinut dacă se întâmplă acest lucru" a mai spus Cristian Buşoi.
În prezent, decontarea acestor sume către pacient se face printr-un referat prealabil înaintat de medicul curant cu aprobarea şefului de secţie şi a managerului de spital.