Spitalele românești: Pacienţilor li se cere să cumpere de la farmacie medicamentele de care au nevoie
Spitalele româneşti au probleme tot mai mari legate de finanţare.
Articol de Mihai Bădescu, 21 Februarie 2024, 13:44
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 februarie) - Realizator: Cătălin Gomboş - Spitalele româneşti au probleme tot mai mari legate de finanţare. Multe unităţi se plâng că, lună de lună, banii primiţi de la Casa de Asigurări de Sănătate nu le mai acoperă cheltuielile. În cel mai mare spital din Mehedinţi, Spitalul Judeţean de Urgenţă, nu puţine sunt cazurile în care pacienţilor li se prescriu reţete şi li se cere să cumpere de la farmacie medicamentele de care au nevoie. Reprezentanţii unităţii sanitare atrag atenţia că, dacă această situaţie va continua, va fi afectat actul medical. Mihai Bădescu are detalii.
Reporter: În multe secţii ale spitalului, pacienţilor li se prescriu medicamente pe care le cumpără din farmaciile din oraş.
-: Am răcit şi trebuia să le cumpăr. A venit fata şi mi le-a adus.
Reporter: Le-aţi cumpărat de la farmacie.
-: Da. Aici am răcit, nu am venit bolnavă.
Reporter: Nu au avut să vi le dea.
-: Nu au avut. Ne-au spus să dăm telefon acasă, să vină cineva cu medicamente, să ni le cumpere şi să ni le aducă în spital.
Reporter: Cum vedeţi situaţia asta?
-: E foarte grea. Aşa ceva nu am văzut.
Reporter: Vorbim de o criză de medicamente, dar şi de lipsa banilor pentru achiziţia lor, din cauza scumpilor. Sunt temeri că medicamente vitale nu vor mai putea fi asigurate.
Angela Stoian, farmacistă: Într-o lună de vârf am avut medicamente de 489.000 de lei, iar pentru acelaşi număr de bolnavi, scumpirea facturilor, în noiembrie, suma a fost de 571.000 de lei. Ţinând cont că eram pe acelaşi contract, banii îi primeam aceiaşi de la Casa de Asigurări, iar medicamentele s-au scumpit foarte mult.
Elena Bololoi, purtător de cuvânt: Este o subfinanţare a sistemului de sănătate. Serviciile medicale nu sunt plătite la valoarea lor reală. Avem o creştere de 300 de ori a valorilor efectiv cheltuite pe pacienţi, pe foi de observaţie. Deocamdată putem spune că asigurăm aceste medicamente, dar cât de curând nu mai asigurăm.