Spitalele, închise "pentru că ofereau servicii sub standard"
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a cerut oprirea protestelor demarate după decizia de-a închide 67 de unităţi spitaliceşti. El a precizat că nivelul serviciilor sanitare în acestea era mult sub cel standard.
Articol de Marilena Frâncu, 13 Aprilie 2011, 19:27
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a făcut un apel la populaţie şi a cerut oprirea protestelor demarate în mai multe localităţi din ţară, după ce spitalele din zonă au fost transformate în azile de barâni de la 1 aprilie.
Apelul ministrului vine după ce un marş a fost orrganizat în localitatea Comăneşti din judeţul Bacău, unde spitalul trebuie transformat în cămin de bătrâni.
La marş au participat şi câţiva primari din comunele învecinătate, ei fiind nemulţumiţi de decizia de a transforma spitalul în azil.
Şi în Constanţa, în localitatea Băneasa, unde a fost desfiinţat Centrul de Sănătate, autorităţile caută soluţii pentru a-l menţine în funcţiune.
Una din ideile avansate a fost transformarea centrului într-o secţie exterioară a Spitalului Judeţean Constanţa.
Ministrul sănătăţii a spus că principalul motiv pentru desfiinţarea unităţilor sunt serviciile proaste pe care le oferă.
Cseke Attila a venit cu dovezi clare, în cazul Centrului de la Băneasa, judeţul Constanţa, că nivelul serviciilor sanitare era mult sub cel standard.
Dovezile ministerului
Imaginile prezentate presei de ministrul sănătăţii arăta o pacientă tratată în Centrul Băneasa din iulie 2008 în urma unui accident vascular cerebral.
Imobilizată la pat, femeia avea răni adânci, până la nivelul osului, escară, în termeni medicali, ceea ce arată că nu a fost tratată corect.
"Internarea ei a durat 32 de luni şi practic nu numai că au ţinut-o internată degeaba, dar Centrul de Sănătate a îmbolnăvit-o şi de altceva, şi acum întrebarea: oare ce era mai bine pentru această pacientă?
"Să rămână în continuare la Centru de Sănătate Băneasa, într-o instituţie care se numeşte spital, dar din punctul nostru de vedere nu se poate numi spital sau să fie tratată într-o unitate sanitară judeţeană, aşa cum a fost transferată, în urma propunerii ministerului sănătăţii, de a nu mai finanţa acel centru de sănătate?", a declarat Cseke Attila.
În cursul anului trecut, alţi trei pacienţi, cu infarct miocardic acut şi 23 cu anghină pectorală, au necesitat transferul la Spitalul Judeţean din Constanţa, pentru a primi îngrijiri medicale.
Cu un efectiv de 61 de angajaţi, în centru erau internaţi doar 63 de pacienţi dintr-un total de 95 de paturi.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, Constantin Dina, a a afirmat că în condiţiile în care în centru era un angajat la un pacient se pune îndrebarea dacă acesţia nu puteau să îngrijească pacienta respectivă mult mai bune.
"Aceste lucruri se vor verifica la noi, la Constanţa. Suntem, în continuare, în discuţii cu Casa Judeţeană de Asigurări, să vedem ce alte cazuri au decontat şi vom vedea dacă şi-au făcut datoria sau nu.
"Până acum, putem să spunem că probabil nu şi-au făcut această datorie", a mai spus Constantin Dina.
Ministrul sănătăţii a anunţat că va sesiza Colegiul Medicilor din România cu privire la cazul femeii din Centrul de la Băneasa şi a cerut direcţiilor de sănătate publică din teritoriu să înceapă controale în unităţile din subordine, pentru a depista eventuale cazuri similare.