Spital de campanie pentru pacienții suspecți de Ebola
Un spital care să prevină introducerea unui eventual pacient suspect de Ebola în circuitul general va fi funcțional până la sfârșitul lunii, a declarat Alexandru Rafila.
Articol de Adriana Turea, 13 Noiembrie 2014, 20:52
Un spital care să prevină introducerea unui eventual pacient suspect de ebola în circuitul general va fi functional pana la sfarsitul lunii, a declarat consilierul ministrului sanatatii, doctor Alexandru Rafila la cea de-a saptea Conferinta Nationalade Microbiologie si Epidemiologie.
El a precizat ca în momentul de faţă există o activitate coordonată de la nivelul Ministerului de Interne prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi de la Ministerul Sanatatii activitatea este coordonată de un secretar de stat.
Medicul Alexandru Rafila despre spitalul de campanie.
”Este vorba de un spital de campanie care trebuie instalat, este amenajată locaţia iar în această perioadă se lucrează la instalarea acestui spital. Va urma o perioadă în care se va face un training pentru personalul care va fi desemnat să lucreze în acest spital.
"Este foarte important ca personalul medical să facă o pregătire specializată care să permită îngrijirea pacientului iar pe de alt parte să prevină transmiterea inclusiv la personalul medical.
"Spitalul este amplasat în zona de nord a Capitalei, există posibilitatea accesului foarte rapid, uşor de la Aeroport. Se ştie că principala poartă de intrare a cazurilor suspecte sunt aeroporturile internaţionale, iar Otopeni este principala poartă de acces în ceea ce priveşte zborurile internaţionale. Din fericire noi nu avem zboruri directe cu zona afectată ceea ce scade foarte mult riscul de apariţie a unui caz în România dar nu-l exclude”, a declarat medicul Alexandru Rafila.
În Europa mai sunt în tratament "doar doi pacienți"
Transportul eventualilor pacienţi infectati cu virusul ebola se face prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă care se ocupă de achiziţia echipamentelor dedicate acestui tip de transport.
În fiecare judeţe există câte o ambulanţă desemnată pentru transportul unui caz suspect.
De asemenea, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Romania, doctor Victor Olsavszky a mentionat ca in total sunt peste 14 mii de cazuri inregistrate in lume si 5160 de decese.
In comparatie cu saptamanile trecute numarul de cazuri noi si numarul de decese au scazut.
Medicul Victor Olsavszky sustine ca exista suspiciunea ca foarte multe persoane infectate nu sunt diagnosticate. Pur si simplu scapa oricarui sistem de control, nu pot fi urmariti.
Reprezentantul OMS a atras atentia ca ultimul Raport al Organizatiei arata ca au aparut 4 cazuri si 4 decese in Mali, ceea ce inseamna ca este un nou focar.
Totodata, in acest moment in Europa mai sunt in tratament doar doi pacienti.