Spion condamnat la moarte de Ceauşescu, achitat
Mandatul de executare în cazul spionului român condamnat la moarte, anulat de instanţă.
Articol de Sorin Solomon, 19 Ianuarie 2010, 16:08
Mandatul de executare emis în timpul regimului comunist pe numele fostului ofiţer DIE Constantin Răuţă a fost anulat de Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti.
Acesta este ultimul român condamnat la moarte în regimul comunist, iar instanţa a amnistiat faptele de trădare prin transmitere de secrete de care era acesta acuzat.
Instanţa militară a decis să comute pentru Constantin Răuţă pedeapsa cu moartea în pedeapsa cu 20 de ani închisoare pentru infracţiunea de trădare prin transmitere de secrete .
Referitor la pedeapsa de 20 de ani închisoare instanţa " a constatat că termenul de prescripţie a executării pedepsei pentru persoana fizică - potrivit modificării Codului penal prin Legea 278 din 2006 - este de 20 de ani, când pedeapsa care urmează a fi executată este detenţiune pe viaţă ori închisoarea mai mare de 15 de ani".
Astfel, pentru Răuţă termenul de prescripţie pentru pedeapsa de 20 de ani de închisoare a apărut la 20 de ani după condamnarea lui din 1974, respectiv 1994.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, în 30 ianuarie 2009, cererea de revizuire a sentinţei de condamnare la moarte, dispuse în 1974 în cazul lui Constantin Răuţă, fost ofiţer în Direcţia de Informaţii Externe, în regimul Ceauşescu, pentru că el nu a dovedit existenţa unor împrejurări neştiute de instanţă.
Avocatul lui Constantin Răuţă a declarat, pentru Mediafax că a contestat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului decizia, susţinând că este inadmisibil ca o persoană să fie condamnată la moarte.
Pedeapsa cu moartea a fost abrogată în România în 1990.
Avocatul lui Constantin Răuţă afirma în ianuarie 2009, în faţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că acest caz este ultimul de acest gen, "în care sentinţa unui om condamnat la moarte în vremea regimului comunist nu a fost încă revizuită", apărătorul făcând trimitere la cazul generalului Ion Mihai Pacepa.
În anul 1973, Constantin Răuţă era încadrat la DIE şi "instruit să facă spionaj", potrivit cererii acestuia de revizuire a sentinţei prin care a fost condamnat la moarte.
În noiembrie 1973 Constantin Răuţă a transportat în Statele Unite o valiza diplomatică, iar pe aeroportul din New York s-a predat organelor de poliţie americane.
În valiza diplomatică se aflau date şi documente care aveau caracter de "secret de stat".
În 1974 Constantin Răuţă a fost condamnat la moarte pentru trădare.
El a rămas în Statele Unite, obţinând cetăţenia americană.