Specialiştii în comunicare atrag atenţia asupra pericolului dezinformărilor
Specialiştii în comunicare atrag atenţia asupra pericolului dezinformărilor care se propagă mai ales în mediul online.
Articol de Florin Lepădatu, 04 Martie 2022, 08:22
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI- Informaţiile apărute în spaţiul public, potrivit cărora autorităţile ar pregăti o mobilizare în contextul situaţiei de securitate din Ucraina, sunt false, a precizat ieri, din nou, Ministerul Apărării Naţionale.
Actualizarea datelor medicale ale cetăţenilor încorporabili şi ale rezerviştilor este un demers de rutină, care se face anual, şi nu are legătură cu conflictul din ţara vecină, a mai explicat MApN.
Specialiştii în comunicare atrag atenţia, în contextul actual, asupra pericolului dezinformărilor care se propagă mai ales în mediul online şi subliniază că este important ca oamenii să se informeze din surse de încredere.
Profesorul Bogdan Oprea, de la Facultatea de Jurnalism din Bucureşti, a făcut o serie de recomandări în cadrul unei conferinţe de specialitate.
Bogdan Oprea: ”Primul și cel mai important sfat este să înțelegem că știrile, știrile adevărate se întâmplă pe platformele media, nu trebuie să le căutăm pe rețelele de socializare. Rețelele de socializare amestecă laolaltă opinii, texte care pot să aibă formă jurnalistică, dar conținutul lor poate să fie pe deplin sau parțial înșelător, nu reprezintă o instituție media și nici nu trebuie să se supună regulilor jurnalistice. Conținutul pe care îl regăsim pe rețelele acestea lasă loc inclusiv de manipulări și de dezinformări. Căutați să vă informați pe site-urile de știri, de la televizor, de la posturile de radio, din presa tipărită.”