Specialiştii asigură "că nu există pericol de inundaţii"
Autorităţile garantează că, cel puţin până la începutul lunii martie, nu vor fi condiţii meteorologile care să ducă la o topire bruscă a cantităţilor mari de zăpadă depuse în ultimele săptămâni.
Articol de Roxana Dumitrescu, 16 Februarie 2012, 14:41
Prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie pentru următoarele zece zile, prezentată joi de directorul instituţiei, Ion Sandu, arată temperaturi minime permanent negative pe timpul nopţii şi uşor pozitive, de 3-4 grade, în anumite zile, începând cu data de 23 februarie.
Ele nu vor atinge, însă, valoarea critică de 10 grade, situaţie care, asociată precipitaţiilor sub formă de ploaie, ar produce o topire accelerată a zăpezilor care ar conduce la inundaţii.
Există pericol de inundanţii, admit specialiştii meteo şi hidro, dar acesta nu este iminent.
Nu este cazul, ne asigură specialiştii, cel puţin până la sfârşitul lunii februarie.
Aşadar, miza o reprezintă topirea treptată a cantităţilor de zăpadă, pentru ca apa rezultată să poată fi absorbită în sol.
Hidrologii ne liniştesc şi ei şi spun că oricum există capacităţi de stocare mari, în lacurile de acumulare, care sunt umplute, la ora actuală, în proporţie de 50%.
Ei mai subliniază şi că debitele râurilor se află la cote scăzute şi se vor menţine în următoarea perioadă.
Autorităţile locale, rol important
Reprezentanţii Ministerului Mediului spun că sunt pregătiţi să gestioneze orice situaţii neprevăzute.
Există o celulă de criză la nivelul ministerului care funcţionează permanent.
La rândul lui, directorul general de la Administraţia Naţională Apele Române, Ovidiu Gabor, a spus că se fac măsurători zilnice, pentru stabilirea nivelului apelor.
Tot el a prezentat şi mecanismul de gestionare a unor eventuale situaţii critice.
"Avem stocuri de resursă de apă, în jur de 1,9 miliarde de metri cubi, deci, nu se pune problema să nu asigurăm resursa de apă, pentru populaţie. Avem stocuri pentru a asigura resursa pentru sistemul energetic naţional. Noi suntem instituţia care prin institut dăm avertizări, avertizările se duc către comitetele judeţene de situaţie de urgenţă şi către comitetele locale, fiecare având planuri de apărare.
"Avem în aceste planuri scrise că dacă se atinge cota de atenţie sau cota de inundaţie sau cota de pericol, ce zone sunt afectate şi cine trebuie să intervină, câte case, câte obiective industriale, câte drumuri, care porţiune de căi ferate şi aşa mai departe.", a declarat Ovidiu Gabor.
S-a sublinat joi şi rolul extrem de important al autorităţilor locale pentru gestionarea unor posibile inundaţii.
Ministrul László Borbély spunea, zilele trecute, că eforturile la nivel local trebuie orientate spre crearea condiţiilor de scurgere rapidă de pe teren a apei rezultate din topirea zăpezilor, prin degajarea şi decolmantarea şanţurilor, a rigolelor, canalelor, albiilor temporare, de orice fel, a pâraielor şi cursurilor de apă de interes local, astfel încât să fie evitată tocmai producerea de indundaţii, pe raza localităţilor unde sunt prezente cantităţi mari de zăpadă.