Specialişti în domeniul minier, audiaţi de Comisia parlamentară
În prima parte a zilei au fost audiaţi adversarii exploatării miniere de la Roşia Montană, pentru ca după-amiază să vină rândul susţinătorilor proiectului.
Articol de Bogdan Isopescu, 10 Octombrie 2013, 14:12
Economişti şi activişti pentru protecţia mediului s-au exprimat joi împotriva proiectului de la Roşia Montană, pe care îl consideră un fiasco din mai multe puncte de vedere.
Comisia parlamentară specială îi audiază pe specialiştii care şi-au manifestat dorinţa de a-şi prezenta argumentele.
Până la această oră s-au exprimat adversarii exploatării, pentru ca, după-amiază, să vină rândul susţinătorilor.
Comisia şi-a aşezat cele două tabere faţă în faţă şi în prima parte au fost audiaţi specialiştii care se împotrivesc proiectului şi cei care spun că exploatarea are mai multe hibe şi este în defavoarea statului român şi a comunităţii locale.
Spre exemplu, senatorul PNL, Ioan Ghişe, a realizat un proiect de lege împreună cu doctorul în economie Constantin Cojocaru, prin care se arată că pot fi create mai multe locuri de muncă dacă nu începe exploatarea.
Politici miniere "în schimbare"
Nicolae Bud, doctor în economie şi fost deputat, spune că politica în privinţa exploatărilor miniere din lume se schimbă în aceşti ani, pentru că de foarte multe ori pierderile colaterale pe termen lung sunt mai mari.
În multe cazuri de exploatare, adaugă el, bogăţia minerală nu a dus la dezvoltarea economică a acelui stat.
"România a rămas în afara procesului de instruire şi de cunoaştere a evaluării proiectelor. Afirm în faţa dumneavoastră că în ţări ca Botswana se ştie cu certitudine mai mult decât în România despre proiectele miniere şi evaluarea acestora", spune Nicolae Bud.
Preşedintele Fundaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Liviu Mihaiu, afirmă că un studiu făcut de specialiştii Universităţii din Viena arată că procentul deţinut de stat în proiectul de la Roşia Montană este neobişnuit de mic pentru industria minieră şi duce cu gândul la o exploatare neocolonialistă, deci în detrimentul statului român.
Liviu Mihaiu spune că este unul dintre cei care s-au deplasat la exploatarea din Noua Zeelandă, exploatare cu care făceau comparaţie reprezentanţii de la Gold Corporation.
"Arealul de exploatare al minei din Noua Zeelandă este cât un stadion. Arealul de exploatare al Roşiei Montana se vede de pe Marte, are un crater de 8 km. Este de peste 40 de kilometri pătraţi", spune Liviu Mihaiu.
El solicită politicienilor să aştepte şi să finanţeze specialiştii români care definitivează metode alternative de exploatare, mai puţin poluante.
În plus, spune el, economia locală şi naţională se poate dezvolta aplicând metodele folosite chiar de prinţul Charles al Marii Britanii la Saschiz, lângă Braşov.