Specia autohtonă de albine „este denigrată”
Apicultorii din România avertizează asupra riscului de hibridizare a speciei autohtone Apis mellifera carpatica.
Articol de Radiojurnal, 21 Mai 2021, 10:54
Studii efectuate de Națiunile Unite și de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii arată că populațiile de albine și polenizatori sălbatici s-au restrâns drastic, în ultimii ani, ca o consecință a activității umane iraționale: agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea sau schimbările climatice. Dispariția albinelor amenință siguranța alimentației, având în vedere că o treime din producția agricolă la nivel mondial depinde de polenizare, realizată cu precădere de albine, susțin specialiștii.
Joi, când a fost marcată Ziua Mondială a Albinelor, apicultorii din România au lansat o avertizare asupra riscului de hibridizare a speciei autohtone Apis mellifera carpatica. Asociațiile Crescătorilor de Albine Caraș-Severin și Timiș au făcut apel la autorități pentru menținerea acesteia în nomenclatorul de specii din România.
Vicepreşedintele celor două asociații, Ida Şuţa, a declarat pentru Radio România Reșița: Asistăm, în acest moment, la o denigrare a rasei noastre autohtone și la încercarea de recunoaștere a altor rase. Noi avem o albină foarte bine dezvoltată, suntem pe locul 1 în Europa. Nu are instinct accentuat de roire, deci nu văd ce ar trebui să distrugem noi în România și să inventăm în acest moment altceva. Bineînțeles că ACA a făcut demersuri la Ministerul Agriculturii și vom face toate filialele la instituțiile statului, să vedem care este poziția oficială a ministerului cu privire la această recunoaștere.
În Uniunea Europeană, 84% dintre culturi depind total sau parțial de polenizatori precum albinele, iar pentru un kilogram de miere muncesc peste trei milioane de albine.