Spaţiul aerian românesc a fost redeschis parţial
Aeroporturile din Timişoara şi Arad au devenit operaţionale la ora 9:00, urmând ca alte opt aeroporturi să fie redeschise în cursul zilei.
Articol de Petruţa Obrejan, 19 Aprilie 2010, 09:14
Spaţiul aerian românesc a fost redeschis parţial.
Opt aeroporturi se vor deschide la ora 15.00, după ce aeroporturile din Timişoara şi Arad au redevenit operaţionale în cursul dimineţii. Anunţul a fost făcut de premierul Emil Boc la finalul şedinţei de astăzi a Comitetului pentru situaţii de urgenţă, desfăşurată la Palatul Victoria.
Primul ministru a precizat că rămân în continuare închise aeroporturile din Târgu Mureş, Bacău, Iaşi, Suceava, Constanţa şi Tulcea, dar este posibil ca şi acestea să fie operaţionale marţi dimineaţă.
Norul de cenuşă vulcanică se restrânge, eliberând partea de vest a ţării, a precizat Ministerul Mediului.
Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că până la 2000 de metri altitudine nu vor exista deplasări ale masei de pulbere, deci nu va fi afectată calitatea aerului.
”Începând cu ora 9:00 putem redeschide traficul pe aeroporturile din Timişoara şi Arad şi dacă lucrurile vor continua să evolueze în bine probabil cu ora 15:00 vom redeschide aeroporturile din Bucureşti, Craiova şi Mihail Kogălniceanu din Constanţa” a declarat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Marin Anton.
Românii blocaţi în străinătate din cauza închiderii spaţiilor aeriene, ca şi străinii aflaţi în România, pot solicita informaţii despre cazare şi rute alternative de transport la telefonul gratuit 0800.868.282.
Ministrul turismului, Elena Udrea, a anunţat că turiştii străini blocaţi la noi în ţară pot beneficia de reduceri de 50% la cazare în oraşele cu aeroporturi internaţionale.
CFR Călători a suplimentat trenurile care circulă pe relaţia Budapesta, Viena şi Sofia, dar şi pe unele rute interne.
Concentraţiile de cenuşă vulcanică s-au diminuat semnificativ. Potrivit ultimelor informaţii transmise de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, în acest moment în România nu este afectată calitatea aerului, iar următorii nori de cenuşă par să ne ocolească.
Închiderea spaţiului aerian românesc nu este o decizie individuală a autorităţilor de la Bucureşti, a afirmat primul ministru Emil Boc. El a precizat că România este obligată să-şi coreleze acţiunile cu deciziile aviaţiei civile europene.
"Nu există nici un fel de depăşiri ale concentraţiilor maxim admise ale poluanţilor măsuraţi în 143 de staţii automate de monitorizare, asta înseamnă că nu există ici un fel de problemă cu calitatea aerului.
"În nici o ţară a UE nu s-au impus măsuri speciale pentru sănătatea populaţiei” a declarat Emil Boc.
O ameliorare a acestei situaţii se va înregistra la mijlocul acestei săptămâni.
"De joi se schimbă puţin, apare o dorsală mediterana care blochează circulaţia dinspre Nord-Vest şi România şi Sudul Europei este mai ferită de noile emisii de cenuşă vulcanică care continuă să vină” a declarat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu.
Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă constituit la guvern s-a reunit din nou pentru a analiza evoluţia acestui fenomen.