Spassk 99, lagărul morţii pentru mii de români deportaţi în Kazahstan
O monografie privind soarta prizonierilor de război români din Kazahstan a fost lansată la Chişinău.
Articol de Ina Guţu, Radio Chişinău, 07 Septembrie 2016, 14:37
O monografie privind soarta prizonierilor de război români din Kazahstan a fost lansată astăzi la Chişinău. Este o premieră istoriografică pentru spaţiul românesc, care adună documente despre mii de români luaţi prizonieri de Armata Roşie
Titlul monografiei face referire la denumirea lagărului sovietic de concentrare "Spassk 99", în care au fost aduşi mii de prizonieri români în timpul celui de-la Doilea Război Mondial.
Volumul a apărut în urma "Expediţiilor Memoriei" realizate de către o echipă de istorici de pe ambele maluri ale Prutului, condusă de istoricul basarabean Octavian Ţîcu, care a mers pe urmele românilor deportaţi sau ajunşi prizoneri în nordul Kazahstanului.
Aceste expediţii au fost realizate în vara anilor 2013 şi 2014. Volumul "Spassk 99 - o istorie a prizonierilor de război români din Kazahstan, în documente" cuprinde lista cu numele celor circa 8.000 prizonieri români, inclusiv a celor aproximativ 1.000 care şi-au găsit sfârşitul în lagărul de concentrare respectiv, potrivit lui Octavian Ţîcu.
În urma cercetărilor efectuate de echipele din Kazahstan, Republica Moldova şi România, bazate şi pe studiile de arhivă ale fostului ambasador al României în Kazahstan, Vasile Soare, autorii monografiei conchid că, în total, pe parcursul existenţei sale, prin lagărul Spassk 99, au trecut peste 66.000 de prizonieri de război germani, japonezi, români, austrieci, polonezi, italieni, unguri, finlandezi.
Volumul este lansat de Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe al Moldovei, în colaborare cu Academia "Bolashak” din Kazahstan şi Universitatea "Valahia" din Târgovişte.