Sorin Oprescu, "îngrijorat de ritmul lent al consolidărilor"
Primarul Capitalei a declarat că instituțiile responsabile cu intervenția în situații de urgență sunt pregătite să acționeze pentru combaterea efectelor unui eventual seism.
27 Februarie 2015, 13:18
Primarul general Sorin Oprescu a declarat că este mulțumit de stadiul pregătirilor pentru intervenția în caz de cutremur dar este nemulțumit și îngrijorat de ritmul lent al consolidărilor.
El a precizat că instituțiile responsabile cu intervenția în situații de urgență sunt pregătite să acționeze pentru combaterea efectelor unui eventual seism.
De asemenea municipalitatea a pregătit aproximativ 40 de mii de locuri de campare, care sunt dotate cu paturi, saci de dormit și bucătării mobile.
Aceste sunt amenajate în incinta Stadionului Arena Națională și în 12 săli de sport ale unor unități de învățământ, câte două pentru fiecare sector.
Oprescu a mai precizat că sunt 186 de clădiri expertizate și înscrise în clasa de risc seismic ca pericol public unde locuiesc aproximativ 8500 de persoane.
Harta riscului de cutremur. Foto: Primăria Capitalei.
Majoritatea dintre acestea se află în sectoarele 1, 2 și 3.
Primarul general susține că anul acesta, se va finaliza faza de proiectare pentru 28 de clădiri cu risc seismic și ar putea începe lucrările de consolidare pentru alte 20 de clădiri, unele dintre ele cu peste 200 de apartamente.
Sorin Oprescu a expicat că ritmul încet al consolidărilor sau începerea lucrărilor la blocurile unde s-au realizat licitațiile este cauzat de faptul că legea cere acordul tuturor proprietarilor din imobilele respective.
Modificare a legislației
Primarul Capitalei Sorin Oprescu a cerut Guvernului și Parlamentului să modifice legislația pentru a nu condiționa consolidarea de acordul tuturor proprietarilor din imobilele respective amintind că sunt lucrări care s-au oprit din cauza a trei proprietari.
Oprescu a solicitat modificarea legislației și în privința introducerii unor standarde de cost pentru consolidare.
De asemenea el consideră că în imobilele încadrate în clasa de risc seismic ca pericol public să se interzică activitățile comerciale la parterul clădirilor iar închirierea sau vânzarea apartamentelor din aceste imobilele să se facă cu obținerea un certificat seismic, pe cheltuiala proprietarului, astfel încât chiriașul sau viitorul proprietar de bună credință să fie informat asupra pericolului la care se expune.