Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sorin Cîmpeanu: Profesorul este și va rămâne cel mai important în școală

Sorin Cîmpeanu: Profesorul este și va rămâne cel mai important în școală
Ministru Educației, Sorin Cîmpeanu. Foto: Arhivă/ gov.ro.

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 05 Septembrie 2022, 09:36

Cătălin Cîrnu - În peste 17.800 de unități de învățământ sunt așteptați, astăzi, aproximativ 3 milioane de elevi pentru a începe noul an de școală. Avem și în acest an situații nerezolvate, lucrări de reabilitare neterminate și activitate relocată sau lipsa avizelor de funcționare.

Daniela Petrican - Potrivit celui mai nou sondaj al organizației World Vision România, doi din trei profesori atrag atenția că programa școlară este în continuare prea încărcată, în timp ce abandonul școlar rămâne și anul acesta o problemă greu de rezolvat.

Cătălin Cîrnu - Invitatul "Apelului matinal", de astăzi, este ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Bună dimineața!

Sorin Cîmpeanu: Bună dimineața!

Cătălin Cîrnu - Înainte de toate, ce le cereți colegilor dumneavoastră de la catedre în acest nou an școlar?

Sorin Cîmpeanu: Pentru toți, toți colegii, profesori, învățători, educatori... profesorul este și va rămâne cel mai important în școală. Schimbările survenite în sistemul de învățământ sunt necesare. Vreau să îi asigur că avem în vedere toate punctele, toate opiniile exprimate de către colegii profesori, învățători, educatori și împreună vom lucra exclusiv pentru binele generației de mâine. Apreciez, în mod deosebit, eforturile făcute. Le mulțumesc pentru că zilnic sunt o sursă de inspirație și un model pentru copii, în cea mai mare parte. Le mulțumesc pentru că și-au asumat o responsabilitate uriașă, aceea de a forma tinerii, iar prin proiectul noilor legi le promit că vor avea și statutul pe care îl merită în societate - pentru colegii cadre didactice. Pe elevi îi asigur că va merita efortul, pentru că doar prin școală vor fi mai aproape de un viitor mai bun. Sunt mândru de ei și îi asigur de toată susținerea pe care o putem acorda. Anul acesta este un an cu puține schimbări, dar, începând din septembrie 2023 ne dorim ca școala să fie cu adevărat altfel pentru elevi, să fie mult mai prietenoasă, să aibă un curriculum în final, în sfârșit, după atâția ani de așteptări, adaptat și adecvat nevoii de competențe din perspectiva tinerilor, care trebuie să aibă un viitor conform cu aspirațiile fiecăruia în societatea de mâine. Și, de asemenea, să nu uităm școala trebuie să fie deschisă către comunitate, mult mai deschisă până acum pentru familii și către toți partenerii educaționali trebuie să se manifeste această deschidere, doar împreună putem reuși.

Daniela Petrican: Domnule ministru, aveți informații din țară privind unități școlare cu probleme speciale sau situații deosebite? Vor putea reveni liniștiți în bănci toți elevii?

Sorin Cîmpeanu: Ne-am asigurat că da, chiar dacă sunt situații particulare în continuare. Există școli care încă nu au autorizații de securitate la incendiu. Din numărul total de școli care necesită această autorizație de securitate la incendiu, doar puțin peste jumătate posedă această autorizație. Ne vom asigura împreună cu autoritățile locale, iar prin noul proiect al legii vor exista și mecanisme mult mai eficiente de cooperare, astfel încât clădirile școlare, care se află absolut toate în administrarea autorităților locale, primăriilor, să ofere un mediu cu totul diferit și condiții mult mai bune decât până acum. Toate acestea le vom face prin proiectul legii. Până atunci, imediat după ce va începe școala, vom face o analiză amănunțită în toate unitățile de învățământ pentru a vedea în ce măsură au reușit să realizeze condiții de studiu adecvate pentru toți copiii acestei țări. Generația care va intra la început de ciclu în septembrie 2023 va susține un alt fel de examen de Bacalaureat. Planurile-cadru vor conține până la 30% curriculum la dispoziția școlii, la decizia școlii şi la alegerea elevului. Vom avea 50% discipline din trunchiul comun, 20% discipline de specializare și până la 30% discipline la alegerea elevilor. Aceștia vor putea să susțină în anul 2027, după ce vor fi parcurs un întreg ciclu liceal, examene și la aceste discipline pe care și le aleg ei. Sunt schimbări ce țin de arhitectura de sistem, sunt schimbări ce țin de nivelul de salarizare al cadrelor didactice, sunt schimbări ce asigură un acces al tuturor copiilor la școală. Bugetul de burse prevăzut, spre exemplu, pentru anul școlar 2023-2024, începând de anul viitor, m-ați întrebat de anul viitor este de 2.7 miliarde lei. Este de 10 ori mai mare decât bugetul de burse din anul 2020. Programul "Masă caldă" a fost deja extins anul acesta, a fost dublat și căutăm soluții pentru extinderea lui peste dublul care deja a fost aprobat, sunt 300 de școli care sunt deja cunoscute. Programul Național de Redresare și Reziliență vine cu sume extraordinar de importante în sprijinul elevilor. Deja aceste schimbări se fac simțite de anul acesta, dar ele vor fi hotărâtoare începând cu septembrie 2023. Sunt foarte multe schimbări, ne trebuie foarte mult timp pentru a face toate acele propuneri constructive care se regăsesc printre cele peste 10.000 de amendamente propuse.

Daniela Petrican: Dar dintre modificările importante de anul acesta, care ar fi?

Sorin Cîmpeanu: De anul acesta avem de acum... de luni de zile avem anunțată structura anului școlar, elevii vor avea cu toții o săptămână de vacanță în perioada 22-30 octombrie, vor fi cinci perioade de învățare care vor alterna cu perioadă de repaus. O altă schimbare va fi apariția săptămânii verzi pentru prima oară în structura anului școlar. Este o inițiativă pentru care o întreagă Europă apreciază modul în care în România s-a înțeles importanța educației pentru mediu. De asemenea, știți foarte bine că e nevoie doar de o singură medie anuală. Am renunțat la evaluări care au ca unic obiect acordarea unei note. Ne interesează o evaluare ritmică, pe parcurs, ne interesează o evaluare a competențelor elevilor, și nu neapărat a capacității lor de a reține. Aceste lucruri sunt schimbări de anul acesta. De asemenea, pentru elevii performanți și pentru cei cu nevoi sociale, la ultima rectificare, peste 1,32 miliarde lei bugetul pentru burse, am adăugat încă 300 de milioane. De asemenea, pentru anul acesta premiile au fost crescute substanțial pentru elevii români care au obținut performanțe deosebite la olimpiade internaționale. O altă schimbare de anul acesta: au acces la burse plătite de la bugetul de stat nu numai elevii din școlile de stat, ci și elevii din școlile private, indiferent de unde vin, atâta vreme cât ne fac să ne simțim mândri, merită susținere prin aceste burse ale statului român.

Daniela Petrican: În ceea ce privește examenele, Bacalaureat și Evaluarea Națională, sunt modificări?

Sorin Cîmpeanu: Pentru examene, după o discuție împreună cu partenerii de dialog social, s-a agreat ca anul acesta programa va fi cea care era și înainte de pandemie, deci nu va mai fi restrânsă programa pentru examenele naționale, Bacalaureat și Evaluare Națională. De asemenea, în urma acestor consultări, în urma evidenței irelevanței notelor, din păcate, în absența unei evaluări standardizate, care va fi disponibilă începând cu septembrie 2023, pentru admiterea la liceu, s-a luat decizia eliminării mediei anilor de gimnaziu, pentru că media anilor de gimnaziu, prin evoluție generată de criza sanitară, a devenit foarte puțin relevantă, ca să folosesc acest termen, acest lucru nu se va mai lua în considerare la Evaluarea Națională din iunie 2023. Este un lucru pe care elevii trebuiau să îl cunoască înainte de începerea anului școlar.

Cătălin Cîrnu: Cu siguranță îl vor afla astăzi. Domnule ministru, pentru că la 08:30 de minute știu că deschideți anul școlar la una dintre instituțiile de învățământ din București, vorbim de fiecare dată despre educație, despre profesori, despre școală, dar numeroși profesori spun că se simt descurajați de neimplicarea părinților în educația propriilor copii. Aveți vreun mesaj și pentru părinți?

Sorin Cîmpeanu: Acesta este un obiectiv important în noul pachet legislativ, deschiderea școlii către comunitate, multiplicarea numărului de consilieri școlari și o legătură mult mai bună cu părinții. Este vorba de un feed-back pe care profesorii vor trebui să-l acorde părinților în mod regulat asupra progresului educațional al fiecăruia dintre elevi. Acest lucru va consolida foarte puternic cooperarea între școală și părinți. Reglementează foarte clar rolul profesorului, care, repet, este și va rămâne factorul determinant în societate. Este vorba de nevoia de deschidere a şcolilor, aşa cum am precizat, către comunitate, motiv pentru care, astăzi, toţi părinţii şi bunicii vor avea acces în prima zi de școală, după doi ani de restricții, consultându-ne şi cu Misterul Sănătății, am luat această decizie. Am încredere în colegii cadre didactice că vor ști să îmbunătățească comunicarea cu părinții, iar la rândul lor părinții am încredere că vor înțelege bine rolul profesorului, că vor înțelege că profesorul este cel care știe cel mai bine să genereze acele competențe. Sigur, cu toţii, ca părinți, avem opinie, este normal, dar totuși profesorul rămâne cel care este în măsură să îi învețe pe copii și este în măsură să le acorde și calificativele, indiferent de ce tip de calificative vorbim. Nu cred că atunci când mergem cu propriii copii la medic, îi recomandăm medicului diagnosticul pe care trebuie să îl pună copilului sau tratamentul. Să luăm modelul și pentru profesori și în acest fel vă asigur că relația între părinți și profesori va deveni una funcționlă, așa cum ne dorim cu toţii.

Cătălin Cîrnu: Şi ne dorim, evident, ca toți să aibă spor la învățătură, să redescopere drumul spre școală, de ce nu spre bibliotecă. Mulțumim frumos pentru discuţia pe care am purtat-o!

Sorin Cîmpeanu: Mulţumesc şi eu! Succes tuturor!

Cătălin Cîrnu: Succes! Invitatul "Apelului matinal" de astăzi e minsitrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care la această oră participă la festivitatea de deschidere a noului an școlar la una dintre școlile din capitală.

Patru mașini au fost distruse într-un incendiu
România 05 Noiembrie 2024, 14:48

Patru mașini au fost distruse într-un incendiu

Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, de la un scurt-circuit.

Patru mașini au fost distruse într-un incendiu
1 august - Ziua națională Salvamont
România 05 Noiembrie 2024, 14:43

1 august - Ziua națională Salvamont

Camera Deputaților a adoptat în calitate de for decizional proiectul privind instituirea Zilei Salvamont

1 august - Ziua națională Salvamont
Cheile Bicazului rămân în administrarea județului Neamț
România 05 Noiembrie 2024, 13:51

Cheile Bicazului rămân în administrarea județului Neamț

De peste 10 ani, Cheile Bicazului sunt revendicate de autoritățile din Harghita.

Cheile Bicazului rămân în administrarea județului Neamț
Incendiu în Parcul Natural Porţile de Fier
România 05 Noiembrie 2024, 13:00

Incendiu în Parcul Natural Porţile de Fier

Pompierii fac apel la populaţie să nu mai incendieze suprafeţele agricole. Pericolul extinderii focului este foarte ridicat...

Incendiu în Parcul Natural Porţile de Fier
L. Odobescu: Combaterea antisemitismului necesită vigilență, dar mai ales prevenție
România 05 Noiembrie 2024, 12:28

L. Odobescu: Combaterea antisemitismului necesită vigilență, dar mai ales prevenție

Conferinţa Internaţională "20 de ani de la Raportul final al Comisiei pentru studierea Holocaustului în România Elie Wiesel" .

L. Odobescu: Combaterea antisemitismului necesită vigilență, dar mai ales prevenție
O misiune a FMI începe o vizită la București
România 05 Noiembrie 2024, 10:03

O misiune a FMI începe o vizită la București

O misiune a Fondului Monetar Internațional începe marți, 5 noiembrie, o vizită la București. Echipa va evalua...

O misiune a FMI începe o vizită la București
Propunerea României pentru funcția de comisar european, Roxana Mînzatu, va fi audiată în Parlament
România 05 Noiembrie 2024, 08:31

Propunerea României pentru funcția de comisar european, Roxana Mînzatu, va fi audiată în Parlament

Ea spune că vrea să îmbunătățească programul Erasmus+. Săptămâna viitoare, pe 12 noiembrie, Roxana Mînzatu va fi audiată în...

Propunerea României pentru funcția de comisar european, Roxana Mînzatu, va fi audiată în Parlament
Ministerul Energiei a semnat un memorandum cu o companie japoneză pentru proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti
România 05 Noiembrie 2024, 08:22

Ministerul Energiei a semnat un memorandum cu o companie japoneză pentru proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti

Ministerul Energiei a semnat un memorandum de înţelegere cu o companie japoneză pentru proiectul hidrocentralei...

Ministerul Energiei a semnat un memorandum cu o companie japoneză pentru proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti