Sorin Cîmpeanu: ”Lupta politică nu poate fi exclusă într-o perioadă de precampanie electorală”
"Apel matinal" - Profesor universitar doctor Sorin Cîmpeanu, vicepreședinte al Senatului României.
Articol de Radio România Actualităţi, 03 Septembrie 2024, 08:59
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Realizator: Daniela Petrican
De ieri a fost reluată activitatea parlamentară. Este ultima sesiune a legislaturii 2022-2024. În pofida popularității scăzute de care se bucură parlamentarii, conform institutelor de sondare publică, totuși aceștia au avut o activitate susținută. Evident, un răspuns îl vom avea și de la consultarea urnelor, la sfârșitul toamnei. La 'Apel matinal' invitat este astăzi profesor universitar doctor Sorin Cîmpeanu, vicepreședinte al Senatului României. Bună dimineața.
Bună dimineața.
Primul proiect de lege deja adoptat ieri de Senat este cel referitor la donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către terţi. Există temerea, exprimată în spațiul public, că România va rămâne fără protecție. Este întemeiată?
Nu. Cu siguranţă nu poate fi vorba de așa ceva. Este vorba de proiectul privind capabilitățile de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare sisteme rachete sol-aer cu bătaie mare - HSAM este denumirea lui. Într-adevăr a fost adoptat în Senat cu 101 voturi pentru, dacă-mi aduc bine aminte, și doar 11 voturi împotrivă și a plecat deja către Camera Deputaților. Pentru prima zi de sesiune consider că este un lucru important avut în vedere de către Parlamentul României pentru a continua acest proces extrem de complex și de complicat prin care trecem având, după cum bine știm, de aproape doi ani şi jumătate, din păcate, acest război la granița României. Lucrurile sunt într-o continuă dinamică, iar România, prin proiectul de lege adoptat ieri la nivel de Senat, care, repet, acum este în analiză în Camera Deputaților, nu face decât să fie consecventă cu politica pe care a avut-o de la bun început cu privire la acest război de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei.
Ce proiecte de lege cu caracter urgent sau de necesitate mai sunt pe agenda de lucru a senatorilor?
În această ultimă sesiune parlamentară, sesiunea de toamnă a anului 2024, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, grupul PNL va avea în vedere proiecte care să mențină cota unică de impozitare pentru o perioadă de zece ani de la intrarea în vigoare a propunerii legislative, inițiative care să privească, spre exemplu, eliminarea dublei impozitări a acumulărilor la pilonul doi de pensii. Avem în vedere și inițiative care să asigure populația că, în legea bugetului de stat pentru anul 2025, nu vor fi creșteri de taxe sau impozite noi, proiecte de actualizare permanentă a pensiilor militare, de exemplu; sunt avute în vedere actualizări corelate cu creșterea soldei de grad militar. Pentru studenți avem în vedere o inițiativă care să sprijine studenții români care studiază în străinătate și care se întorc în țară.
Există o altă inițiativă la Camera Deputaților pentru eliminarea publicității la jocurile de noroc. Și, sigur că da, avem în vedere susținerea tuturor inițiativelor care au în vedere măsuri de sprijin pentru profesiile liberale. O prioritate absolută o constituie măsurile pentru stimularea absorbției fondurilor europene. Mă refer aici în mod special la Programul Național de Redresare și Reziliență, care rămâne o prioritate a grupului parlamentar PNL, și care va insista pentru transpunerea la nivel de lege, deci în Parlament, și adoptarea în procedură de urgență a acelor proiecte care sunt jaloane PNRR. De ce? Pentru ca România să poată beneficia de fondurile alocate prin acest program. Sunt fonduri extrem de importante pentru dezvoltarea României. Avem în vedere și proiecte care să protejeze familia și copiii.
PNL consideră că familia și copiii sunt pilonul fundamental al convingerilor noastre liberale și, spre exemplu, vom avem în vedere promovarea unor proiecte de protejare a familiei și de protejare a copiilor față de orice fel de abuzuri. Nu aș vrea să uit să menționez și inițiative legislative care să poată preveni și pedepsi acele situații absolut inacceptabile de hărțuire sexuală în unități de învățământ sau în alte instituții.
Dar, spuneți-mi, cum se simte coaliția? Funcționează încă armonizarea raporturilor în beneficiul alegătorilor sau nu putem exclude lupta politică?
Lupta politică nu poate fi exclusă într-o perioadă de precampanie electorală. În ceea ce mă privește, având în vedere interacțiunea mea zilnică cu colegii din alte partide decât PNL, din punctul meu de vedere, coaliția funcționează. Există puncte de vedere divergente, așa cum am spus, inevitabile într-o astfel de perioadă, dar îmi place să cred că se transformă într-o dezbatere de idei, e drept, uneori mai mult sau mai puțin principială, însă o dezbatere de idei. Modul de funcționare al coaliției, modul de funcționare al Guvernului constituie cu totul și cu totul altceva. Asta funcționează. Vă pot spune dintr-o experiență directă, dintr-o experiență nemijlocită, că funcționează și la nivel de Parlament și la nivel de Guvern. De altfel, proiectele de lege pe care le-am avut ieri în discuții au beneficiat de susținerea unanimă atât din partea grupului parlamentar PNL, cât și din partea grupului parlamentar PSD. Astăzi, la ora 12:00, vom avea o altă ședință de plen în Senatul României. Am onoarea să o prezidez și sunt convins că și acolo voi vedea aceeași coerență a votului acordat de către partidele din coaliție. Este un alt motiv pentru care, vă spun, coaliția funcționează.
Mulțumim pentru prezența la "Apel matinal". Invitat a fost astăzi profesor universitar doctor Sorin Cîmpeanu, vicepreședinte al Senatului României./editor Florin Lepadatu/