Sondaje de opinie în Republica Moldova
Dacă scrutinul ar avea loc duminică, Alianţa Moldova Noastră nu ar intra în parlament.
Articol de Cătălin Gomboş, 20 Iulie 2009, 17:16
Printre concluzii, se află faptul că alegătorii intenţionează să participe în număr mare la alegeri, precum şi o serie de surprize. Dacă scrutinul ar avea loc duminică, Alianţa Moldova Noastră (AMN) nu ar mai intra în parlament, arată studiul.
Comuniştii rămân în continuare lideri în intenţiile de vot, potrivit tuturor sondajelor.Un studiu realizat săptămâna trecută, de Institutul Demografilor din Republica Moldova, care-i dădea cu 29,7%, iar astăzi IPP îi dă cu 31,1%. De asemenea, se verifică scorul Partidului Liberal, 13,2% astăzi, 13,3% săptămâna trecută. Surpriza vine la AMN, care de la 7,9% săptămâna trecută este cotată în sondajul de astăzi cu 2,6%, şi de la Partidul Democrat, condus de Marian Lupu, care ar fi cotat cu 9,6%, fiind al treilea partid ca pondere, faţă de 7,1% săptămâna trecută.
Marian Lupu vine cu un mesaj pentru centru. Mesajul exact este "Stopaţi războiul politic!", deci ar vrea să se plaseze undeva la mijloc. Ambele rezultate l-ar situa în poziţia de a putea să decidă cine va forma următorul guvern, pentru că ar obţine, potrivit sondajului de astăzi 16 mandate, iar în cel de săptămâna trecută 10% şi numai 10 mandate, şi numai cu aceste mandate opoziţia sau comuniştii ar putea să formeze guvernul.
Partidele liberale îşi pătrează procentele, în uşoară creştere, cum am spus, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat în uşoară scădere, însă se pare că voturile celor trei partide liberale se mişcă de la un partid la altul, ceea ce înseamă că şi-au păstrat electoratul, electoratul este conştient de faptul că parteneriatul acesta există şi, de altfel, se vede şi în modul în care îşi susţin campania electorală că par coordonate cel puţin mesajele lor, dacă nu şi acţiunile, iar voturile electoratului de dreapta se mişcă între cele trei partide.
AMN a fost foarte nemulţumit de acest rezultat. A acuzat Institutul de Politici Publice că şi la barometre precedente i-a acordat un scor mult mai mic şi a citat nu numai sondajul apărut săptămâna trecută, care îl cota cu 7,9%, ci şi un studiu făcut de Gallup făcut la comanda Institutului Republican din SUA, destinat uzului intern al partidelor, care însă i-ar cota pe cei de la AMN cu aproximativ 6% din intenţiile de vot. În ceea ce priveşte Partidul Liberal-Democrat, de la care am obţinut cea de-a doua reacţie, nu au vrut să comenteze rezultatul IPP, însă i-au invitat pe membrii acestuia în seara alegerilor să fie prezenţi la sediul Partidului Liberal-Democrat pentru a constata că au greşit.
Opoziţia reclamă tot felul de abuzuri. La o conferinţă a Partidului Liberal-Democrat s-a vorbit despre afişe de-ale sale care au fost distruse, despre distrugerea în urmă cu două nopţi a unei maşini a partidului. De asemenea, sunt reclamate diferite reţineri ale unor candidaţi, implicarea autorităţilor publice în campania electorală de partea Partidului Comuniştilor. Pe de altă parte, Partidului Comuniştilor reproşează limbajul pe care îl au cei din opoziţie, faptul că presa prietenă a opoziţiei nu ar fi echidistantă.