Sondaj de opinie privind vaccinarea
Potrivit unui sondaj, 51% dintre românii de peste 16 ani și care trăiesc la oraș intenționează să se vaccineze.
Articol de Radiojurnal, 16 Februarie 2021, 17:46
51% dintre românii de peste 16 ani și care trăiesc la oraș intenționează să se vaccineze în momentul în care vor avea această posibilitate.
Este principalul rezultat al unui sondaj care şi-a propus să investigheze percepțiile cu privire la diverse afirmații referitoare la vaccinare.
Intenția de vaccinare este astfel mai mare decât în septembrie anul trecut, când doar 29% dintre românii de la oraș erau ferm hotărâţi să se vaccineze.
Doar unul din zece români nu intenționează să se vaccineze, în special în rândul tinerilor.
La fel ca anul trecut, și acum femeile rămân mai sceptice și mai temătoare în privința vaccinării.
Adriana Turea relatează: "Persoanele cu vârsta peste 40 de ani, precum și bărbații sunt de părere că românii sunt într-o proporție mai mare provaccinare, în timp ce femeile cred că românii sunt mai degrabă indeciși, iar cei până în 40 de ani consideră într-o proporție mult mai mare că românii sunt antivaccinare. Românii sunt în mare măsură de acord cu următoarele afirmații: este mai bine să te imunizezi prin vaccinare decât să te îmbolnăvești de COVID-19 - 70% pro, față de 16% contra; sau dacă se vaccinează cât mai repede majoritatea populației planetei, vom scăpa mai repede de virus - 67% pro versus 19% contra. Incertitudinea românilor apare în cazul eficienței, siguranței și reacțiilor adverse pe termen lung asociate vaccinului. De exemplu 44% nu sunt de acord față de 35% care sunt de acord cu afirmația "vaccinul nu este eficient pentru că au existat persoane care au fost depistate pozitiv cu SARS-CoV 2 după prima doză. Persoanele cu afecțiuni cronice își doresc în cea mai mare măsură vaccinarea. Intenția de vaccinare ajunge la 67% în rândul persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare."